HSBC: Το όνειρο του QE για την Ελλάδα έχει σβηστεί
Η αισιοδοξία της τράπεζας δεν επεκτείνεται και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Η HSBC μπορεί να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι παρά το "ναυάγιο" στο τελευταίο Eurogroup και παρά την υπερβολική αντίδραση της αγοράς με την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, θα υπάρξει ευρεία συμφωνία για την αξιολόγηση, ωστόσο όπως εξηγεί, το όνειρο του QE για την Ελλάδα έχει σβηστεί.
Αν και στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, ωστόσο υπήρξαν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά και είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να επιτευχθεί μια ευρεία συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, πριν αρχίσει ο εκλογικός γύρος σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνει πως και εν όψει τις 20/2 υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά,όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ενώ ένα μικρό χάσμα παραμένει του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018. Πάντως, ο Valdis Dombrovskis, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι "σε καλό δρόμο για την κάλυψη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018". Και σχετικά με τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για την διατήρηση του στόχου πέραν του 2018, μία πιθανότητα είναι η επέκταση του υφιστάμενου μηχανισμού αυτόματων περικοπών δαπανών.
Η αισιοδοξία της HSBC ωστόσο δεν επεκτείνεται και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ούτε και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Όπως σημειώνει, σε αυτό το στάδιο, το κύριο εμπόδιο φαίνεται να είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Ταμείο θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και ότι ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος μεσοπρόθεσμα. Έτσι θα χρειαστεί περαιτέρω εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το πρώτο θέμα, είναι ξεκάθαρα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά το δεύτερο, είναι ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, η οποία μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, θα κατέχει περίπου το 80% του ελληνικού χρέους.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, της οποίας σημαντικό κομμάτι θα είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Έτσι είναι το ΔΝΤ να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Όμως, το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ προς την Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2014 και αυτό δεν σταμάτησε το Eurogroup από το να εγκρίνει τι αξιολογήσεις της Ελλάδας στο παρελθόν, σημειώνει η HSBC.
Όπως τονίζει, ένας από τους κινδύνους είναι το ΔΝΤ να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν είναι πλέον στις προθέσεις του να παίξει ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα αφήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι παρατεταμένες καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και θα αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες στις αγορές, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις τον Ιούλιο (περίπου 7 δισ. ευρώ) τον Ιούλιο.
Σε ότι αφορά την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, όπως προειδοποιεί η HSBC, ακόμη και αν η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της ΕΚΤ είναι επιτυχής, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα κατά την διάρκεια μιας αξιολόγησης η οποία παραμένει "ανοιχτή"..
Η τρέχουσα αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και η επόμενη τρίτη αξιολόγηση έως τον Μάρτιο του 2017. Έτσι, όταν ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η τρίτη. Αυτό θα αφήσει ένα πολύ πολύ μικρό παράθυρο για την ΕΚΤ να αγοράσει. Η ίδια κατάσταση θα μπορούσε να επαναληφθεί μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, πριν τις υποχρεώσεις του Ιουλίου.
Ρεαλιστικά μιλώντας λοιπόν, είναι δύσκολο να δούμε την ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα πριν από το καλοκαίρι, αν όχι και καθόλου, ενώ δεδομένης της έκρηξης των αποδόσεων η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα καθυστερήσει πάρα πολύ, υπογραμμίζει η HSBC.
πηγή: ependisinews.gr