ΔΝΤ: Πιθανόν τον Απρίλιο η αναθεώρηση των στοιχείων για την Ελλάδα
Νωρίτερα η ανακοίνωση των αναθεωρημένων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει το νωρίτερο τον Απρίλιο τις αναθεωρημένες του προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Επίσης δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε που αφορά την ημερομηνία επιστροφής της Αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.
Αυτό υπογραμμίζει ανώτερη πηγή του Ταμείου όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του mignatiou.com. Ρωτήθηκε εάν μετά τη δημοσίευση των χειμερινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία -οι οποίες κατέγραψαν επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου- το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των δικών του εκτιμήσεων. Είπε σχετικά:
"Το Ταμείο αναθεωρεί τις προβλέψεις του για κάθε χώρα στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) κάθε άνοιξη και στις ετήσιες συναντήσεις του το φθινόπωρο. Ενδιάμεσα κάνει και άλλες αναθεωρήσεις. Έτσι για ορισμένες χώρες μπορεί αν υπάρξουν 4 αναθεωρήσεις σε ένα χρόνο, αλλά για τις περισσότερες χώρες 2. Βεβαίως κάθε φορά που υπάρχει έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ οι προβλέψεις αναθεωρούνται και εκεί. Αυτή είναι η πρακτική σε γενικές γραμμές, δεν κάνουμε ειδικές αναθεωρήσεις για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση", τόνισε σχετικά η πηγή.
Η πηγή παρέπεμψε εμμέσως στην έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που εκδόθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες και στην οποία αποτυπώνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις του Οργανισμού για την Ελλάδα. ‘Αφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες αναπροσαρμογές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον Απρίλιο, όταν και θα δημοσιευθεί η επομένη έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
Σημειώνουμε ότι:
Πρώτον: Η Κομισιόν στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα υιοθετεί την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016, όταν το ΔΝΤ το τοποθετεί στο 0,9% του ΑΕΠ. Ακόμη, η ΕΕ εκτιμά ότι το 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, δίνοντας επιπρόσθετα αυξημένες πιθανότητες για επίτευξη και του στόχου 3,5% για το 2018, χωρίς νέα μέτρα, κάτι που το Ταμείο αμφισβητεί.
Δεύτερον: Από χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις έχει επικρίνει επανειλημμένα τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ως υπερβολικά απαισιόδοξες, ενώ την ίδια κριτική άσκησαν δημοσίως και άλλοι Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι.
Η ανώτερη πηγή ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά αναμένει να προχωρήσει το ΔΝΤ σε περισσότερο ρεαλιστικές θέσεις. Η πηγή δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές.