«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ στο να γυρίσει σελίδα από αυτό το δύσκολο κεφάλαιο της ιστορίας της και να αναδυθεί από αυτή την κρίση με μια οικονομία δυνατότερη και πιο σταθερή και με τη θέση της διασφαλισμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί κατά τη σημερινή αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Μοσκοβισί μετέφερε γενικότερο μήνυμα αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς στο θέμα της αξιολόγησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει στην ομιλία του ότι υπήρξε πάντα στην «πρώτη γραμμή» της προσπάθειας για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας.


Δεν έλειψαν τα ελληνικά …έκτροπα, καθώς ομάδα φοιτητών είχε συγκεντρωθεί το πρωί έξω από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, φωνάζοντας συνθήματα κατά της επίσκεψης Μοσκοβισί στην Ελλάδα.
Η ομιλία του Επιτρόπου της ΕΕ επικεντρώθηκε στην ανάγκη διάσωσης της ευρωπαϊκής «ιδέας», σε περιόδους θολές και απειλητικές για την δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο.


«Το 2016 ήταν το έτος που αμφισβήτησε τις βεβαιότητες μας και θα το θυμόμαστε ως το έτος που χτυπήθηκε από το Brexit» είπε στην ομιλία του ο κ. Μοσκοβισί.


«Το 2017 ας είναι το έτος που η Ευρώπη θα σταθεί όρθια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Τελικά η Ένωση θα επιζήσει από το Brexit αλλά η μακροχρόνια υγεία της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να δυναμώσουμε την Ευρωζώνη. Γι αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε με το ένα κοινό μας νόμισμα» τόνισε την αγόρευση του.


«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές αποκλίσεις που υπάρχουν στην νομισματική μας ένωση και να κινηθούμε με βάση το κοινό συμφέρον. Ίσως το επόμενο έτος είναι ένα έτος πολιτικών αλλαγών, αλλά δεν πρέπει να είναι ένα έτος παράλυσης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Για να συνεχίσει με νόημα: «Γι αυτό αφήστε μας να κινητοποιηθούμε».
Η αναγόρευση Μοσκοβισί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έγινε παρουσία του Προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου.


Ο Επίτροπος της ΕΕ ιδιαίτερη έμφαση στην υπεράσπιση του «κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος» της Ελλάδας με τους εταίρους της περιγράφοντας τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη.
«Γεννήθηκα το ίδιο έτος που υπογράφθηκε η Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και δεν θα σας ζητήσω να σχολιάσετε ποιος γέρασε καλύτερα» είπε ο κ. Μοσκοβισί χαριτολογώντας στην ομιλία του.


Η γενιά μου ήταν η πρώτη στη Δυτική Ευρώπη που γεννήθηκε μακριά από τις οδύνες του πολέμου, συνέχισε, μνημονεύοντας τον πατέρα και την μητέρα του που ήταν και οι δυο εβραίοι και ήξεραν από πρώτο χέρι τις παρενέργειες των επιθέσεων στην δημοκρατία και την ειρήνη.


«Φυσικά για την Ελλάδα οι μνήμες οι μνήμες από την επιστροφή στην δημοκρατία μετά τα χρόνια της δικτατορίας είναι πιο πρόσφατες» είπε ο κ. Μοσκοβισί.


«Για κάθε νέο που γίνεται όμως σήμερα 18 ετών η μόνη Ευρώπη που ξέρει είναι εκείνη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανοικτών συνόρων» συνέχισε ο Επίτροπος οικονομικών της ΕΕ που θύμισε ότι η Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι κάτι αποπροσανατολιστικό και άυλο.


Πρόσθεσε ότι πολλοί νέοι άνθρωπο από το Νότο έχουν έρθει να υποστηρίξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο της οικονομικής κρίσης και γι αυτούς το ευρωπαϊκό ιδεώδες έχει αποτύχει γιατί η λιτότητα είναι ένα κόστος πολύ υψηλό να πληρώσουν για να μπορέσουν να μείνουν στο ευρώ.


«Το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό τοπίο έχει αλλάξει αφάνταστα» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί. «Το δημοψήφισμα στην Αγγλία και οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν ταρακουνήσει γερά τις προκαταλήψεις μας για την πολιτική κατάσταση στον δυτικό κόσμου» ανέφερε.


Το Brexit και η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ είναι δυο ισχυρές προκλήσεις και πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή αντίδραση απέναντι στα σχέδια για μια διχασμένη ή αδύναμη Ευρώπη και κάτι τέτοιο μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με την ενότητα, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα κρίσιμα εκλογικά «ραντεβού» των επόμενων μηνών σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία. Τόνισε ακόμη ότι ο ψηφοφόροι θα έχουν ακόμη μια σειρά ευκαιριών να ταχθούν υπέρ ενός μέλλοντος στην κατεύθυνση της ειρήνης και της ελπίδας.


Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί στην ομιλία του οι κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών απειλούνται πλέον όσο ποτέ άλλοτε. Όχι μόνο εκείνες της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, αλλά και του διεθνούς εμπορίου, της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην οποία οφείλουμε την ειρήνη και την ευημερία μας.


Πως οδηγηθήκαμε όμως εδώ; Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι το πρόβλημα είναι πως ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών θεωρεί πλέον ανήκει στους χαμένους της παγκοσμιοποίησης. Νοιώθουν ότι έφτασαν στο αδιέξοδο της οικονομικής, κοινωνικής και τελικά πολιτικής αντοχής τους.


Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο υπάρχον σύστημα και αναζητούν νέους τρόπους για να εκφράσουν την απογοήτευση τους και νέους ηγέτες.


Θέλουν λοιπόν, τόνισε, ο κάθε λαός φυσικά με τα δικά του δεδομένα, άμεσες και δραστικές αλλαγές και δεν δέχονται ότι αυτό μπορεί να γίνει από τους εκπροσώπους του υπάρχοντος συστήματος.
«Το 2016 ήταν το έτος που αμφισβήτησε τις βεβαιότητες μας και θα το θυμόμαστε ως το έτος που χτυπήθηκε από το Brexit» είπε ο κ. Μοσκοβισί.


«Το 2017 ας είναι το έτος που η Ευρώπη θα σταθεί όρθια» είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να ανταποκριθούμε απέναντι στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις των πολιτών και να αντισταθούμε στους λαϊκιστές και τους ευρωσκεπτικιστές με σθένος και με ιδέες, δήλωσε. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν δεν αντιστραφούν οι πολιτικές λιτότητας. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη οικονομία, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα εφαρμοστεί μια νέα οικονομική στρατηγική. Εξήγησε στην συνέχεια ότι πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην παραγωγικότητα με ενίσχυση της εκπαίδευσης και τις Δια Βίου μάθησης σε όλες τις χώρες της ΕΕ.


«Πρέπει ακόμη να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για δίκαιο φορολογία» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στην ομιλία του.
«Το όραμα μου είναι απλό: πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη περισσότερο πολιτική, με μια ισχυρή ευρωζώνη στην καρδιά της.


Πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί ότι πέρασε τους περασμένους μήνες από το δημοψήφισμα στην Αγγλία και μετά γράφοντας ένα βιβλίο για να παρουσιάσει το όραμα του. Μια Ευρώπη που θα μπορεί πάλι α προστατεύσει τους πολίτες της, που θα είναι πιο πολιτική και πιο δημοκρατική, που θα παραδώσει αυθεντικό οικονομικό δυναμισμό. Και μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαίων «πρωταθλητών» στα παραπάνω ιδεώδη.


«Πρέπει επίσης να μάθουμε να σκεφτόμαστε 'ευρωπαϊκά' σε θέματα ασφάλειας εσωτερικής και εξωτερικής».
«Και όπως η Ελλάδα ξέρει πολύ καλά, πρέπει η Ευρώπη να προστατεύσει σήμερα όχι μόνο τους ανθρώπους της αλλά και εκείνους που ξέφυγαν από τον πόλεμο και την καταστροφή.


Πρέπει όμως να ασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε την απουσία των εσωτερικών μας συνόρων» κατέληξε ο κ. Ο Μοσκοβισί.


Τέλος ο Επίτροπος της ΕΕ δήλωσε πως πρέπει να δούμε την Ευρώπη ως μια ιδέα που λύνει τα προβλήματα τους και όχι που τα δημιουργεί. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα στους ψηφοφόρους και εκείνους που τους εκπροσωπούν στην Ευρώπη.


Τον κ. Μοσκοβισί προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος ενώ το έργο του αναφέρθηκε ο καθηγητής Νικόλας Μυλωνάς.