Περίπου δύο ώρες κράτησε το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε η ψήφιση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα για μετά το 2019, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι επικρατεί ευχαρίστηση για την συμφωνία στο Eurogroup η οποία είχε ευρεία στήριξη από τα κράτη, με σκοπό να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν και να κλείσει η αξιολόγηση. Ο ίδιος εξήγησε ότι απέχει ακόμα η συμφωνία για την αξιολόγηση, ενώ τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλά και στην αγορά εργασίας.

"Δεν μπορώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Μέρος της συμφωνίας είναι και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οι συζητήσεις είναι πολύ ανοιχτές, ώστε να βρούμε μια ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το Non Paper της κυβέρνησης πως δεν θα υπάρχει ούτε 1 ευρώ μέτρων λιτότητας, απάντησε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως πρέπει να αλλάξει το "μείγμα" των μέτρων, ώστε να υπάρχουν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακά μέτρα.

"Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατεύθυνση από ότι στο παρελθόν. Αν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και πηγαίνει εις βάθος, θα υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο. Η Ελλάδα θα πρέπει να μας φέρει σημαντικές προτάσεις. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και όσα προκύψουν από αυτές", σημείωσε.

Όσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ απάντησε: "Ο στόχος είναι κατ' αρχήν να συμμετέχει το ΔΝΤ. Πρόθεσή μου είναι να κάνουμε τα επόμενα βήματα, να δούμε τη βιωσιμότητα του χρέους και όλα αυτά να τα δει το Ταμείο ώστε να συμμετέχει. Αυτή είναι και νομίζω ότι έχουμε το χρόνο να το πετύχουμε".

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την Ελλάδα, "Ωστόσο όλοι νιώθουμε την πίεση του χρόνου για το θέμα της αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει επιστρέψει και θέλουμε να διατηρηθεί. Πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατόν", σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. "Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους Θεσμούς. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές. Θα υπάρξει κανονισμός, μια αλλαγή, θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα", κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. 

"Η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει το 1,7% για το 2017 και το ίδιο θα κάνει και για το 2018. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3,% του χρόνου.

Υπάρχει μια ώθηση σε αυτό τον τομέα και βούληση από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να δουλεύουν. Υπάρχουν πεδίο συνεργασίας και πολύ καλό πνεύμα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η θητεία του οποίου ως επικεφαλής του ESM ανανεώθηκε για μία πενταετία ακόμα, τόνισε και αυτός ότι η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρόλο που δεν υπάρχει άμεσο θέμα ρευστότητας.