Πώς επηρεάζει την τσέπη μας η «συμφωνία» του Eurogroup
Η «μετάφραση» της απόφασης για τους φορολογούμενους
Μεγάλος θα είναι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες για τη συμφωνία του Eurogroup αφού στη μέγγενη των δανειστών μπαίνουν αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. Την ερχόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα έχουν το πρώτο τους ραντεβού με τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να συζητηθούν οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και τα αντίμετρα που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά και σε πολιτικό επίπεδο έχουν διαφημιστεί από τα κυβερνητικά στελέχη ως μεγάλη επιτυχία.
Στο πακέτο των μέτρων, που θα κινηθούν έως τα 3,6 δισ. ευρώ και θα νομοθετηθούν, με βάση και τις εισηγήσεις του ΔΝΤ περιλαμβάνονται τα εξής σενάρια:
Μείωση αφορολόγητου ορίου
Η Αθήνα σύμφωνα με τα σενάρια επιδιώκει το «ψαλίδι» να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Εάν το αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ σήμερα προσγειωθεί στα επίπεδα των 5.900 ευρώ τότε το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ ενώ αν περιοριστεί στα επίπεδα των 7.000 ευρώ, που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, το όφελος θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει κάτω από τις 7.000 ευρώ. Εάν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα επίπεδα των 7.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα είναι μικρότερες σε σχέση με το εάν μειωθεί στις 6.000 ευρώ για παράδειγμα, αλλά και πάλι όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο.
Περικοπή φοροαπαλλαγών
Στο στόχαστρο βρίσκονται όλες οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει για τα φυσικά πρόσωπα. Υποψήφιες είναι η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς και συνταξιούχους και η έκπτωση 10% στα ιατρικά έξοδα.
Μείωση συντάξεων
Πρόκειται για το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, και καταβάλλονται προσπάθειες οι μειώσεις μέσω της προσωπικής διαφοράς να είναι κλιμακωτές και αν εφαρμοστούν για συντάξεις της τάξης των 1.300 - 1.400 ευρώ, μικτών.
Στα αντίμετρα, που εξετάζονται σύμφωνα με σενάρια τα οποία διακινούνται στην Αθήνα είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ - ενδεχομένως στην εστίαση - και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.