Δραματικό μήνυμα Στουρνάρα: Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει... χθες
Πρόταση για μείωση πλεονασμάτων στο 2% από το 2021 - Σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία τα «κόκκινα δάνεια»
Δραματικό μήνυμα για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση απέστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα του Delphi Economic Forum, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει χθες".
«H Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση χθες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και προειδοποίησε « Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο γίνονται πιο επισφαλείς οι θετικές προβλέψεις για κατανάλωση, επενδύσεις».
προειδοποίησε.
Παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα σε ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και να ψηφίσει τους νόμους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες για την αναδιάρθρωση δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ εκτίμησε ότι με την προϋπόθεση πως θα κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, θα πρέπει να αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά με τα πλεονάσματα ζήτησε τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2021, ενώ μίλησε για την ανάγκη να περιοριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% για την περίοδο μετά το 2021, αλλά και να ληφθούν μέτρα διευθέτησης του χρέους όπως η επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων και η εξομάλυνση στην καταβολή των τόκων.
«Χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ώθηση στο χρέος», υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ. Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% για το διάστημα μετά το 2021. Αυτό θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.
Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε ότι στην ζώνη του ευρώ έχει αρχίσει να σταθεροποιείται η ανάπτυξη, όμως επισήμανε τις απειλές λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.
Ως βασικές παραμέτρους της αβεβαιότητας αυτής ανέφερε τους πολιτικούς κινδύνους, λόγω των εκλογών σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία), την άνοδο του λαϊκισμού, την ενίσχυση του προστατευτισμού, την αδυναμία φορολόγησης των κερδισμένων της παγκοσμιοποίησης, την έξαρση του προσφυγικού, του Brexit και της ρευστότητας λόγω της νέας πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ.
O κεντρικός τραπεζίτης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τη γρήγορη οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να βελτιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ότι έχουν μπει φιλόδοξοι στόχοι, αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα κινήσεις σε ότι αφορά την ρύθμιση που θα προσφέρει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.