Στη δημοσιότητα μέρος του νέου συμπληρωματικού μνημονίου που συμφώνησε στις 2 Μαΐου η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, δίνει η εφημερίδα Handelsblatt το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% από το 2019 μέχρι το 2022. Ωστόσο, η χρονική προθεσμία δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών, όπως εξηγεί το δημοσίευμα.

Παράλληλα, στη συμφωνία περιγράφεται πως οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το 2019 και το 2020.

Η Handelsblatt επιβεβαιώνει, επίσης, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να ζητήσει τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας πως, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, δεν θα αντιστρέψει τα μέτρα που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή το 2020.

Βάσει του κειμένου, τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 800 εκατ. το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. ευρώ μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το ίδιο έτος.

Από το «κούρεμα» δεν γλιτώνουν ούτε τα επιδόματα ανεργίας, που περικόπτονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.

Το έγγραφο που ανάρτησε ο δημοσιογράφος Jan Hildebrand:

Τα βασικά στοιχεία:

- Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.

- Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο»

Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό» ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση επτά εκατ. ευρώ το 2018.

Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:

1. «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Αφορά το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

2. «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.

Στην ίδια σελίδα γίνεται λόγος για «τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων.