Το χρέος στο Eurogroup με άλυτες διαφορές
Στήριξη από Μακρόν και Μοσκοβισί – Επιφυλακτικός ο Σόιμπλε
Μπορεί οι δηλώσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις τελευταίες ώρες να άνουν λόγο για μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, όμως τα πάντα θα κριθούν απόψε από τη στάση του Βερολίνου. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στις επαφές που έγιναν το Σαββατοκύριακο δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος, που σημαίνει ότι όλα θα κριθούν στη συζήτηση που θα γίνει μεταξύ των υπουργών. Μοσκοβισί και Μακρόν τάσσονται σταθερά υπέρ μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ από τη μεριά της Γερμανίας ο Σόιμπλε εμφανίζεται πιο διστακτικός, εφόσον υπάρχουν ακόμη διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί με το ΔΝΤ.
Μακρόν σε Τσίπρα: Στηρίζουμε την ελάφρυνση χρέους
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο Εμανουέλ Μακρόν εν όψει του κρίσιμου Eurogroup.
Η Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε τηλεφωνική συνομιλία, πως η Γαλλία επιθυμεί να δει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον καιρό, σύμφωνα με πηγή του Reuters από το γραφείο του γάλλου προέδρου.
«Ο πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, η οποία με τον καιρό θα ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους», τόνισε η πηγή του πρακτορείου.
Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι το σχέδιο που σκοπεύει να στηρίξει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό ΛεΜερ, κατά τη συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.
Μοσκοβισί: Το χρέος θα κρίνει και την έξοδο της Ελλάδας και απ' τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
Η Ελλάδα παραμένει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος καθώς όπως διευκρίνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί πληρεί μεν τους όρους θα πρέπει όμως να προηγηθεί η συμφωνία για το θέμα του χρέους.
Η Ελλάδα κατέβασε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2016 και αυτό είναι «καλά νέα», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Οι συζητήσεις για το χρέος θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό μονοπάτι. Η Επιτροπή έκρινε ότι η νομική διαδικασία άρσης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα προχωρήσει όταν ξεκαθαρίσουν τα υπόλοιπα θέματα. Πρέπει να πω όμως ότι είμαστε σε καλό δρόμο γιατί οι κανόνες που ορίζει η Συνθήκη έχουν καλυφθεί από την Ελλάδα, τόνισε ο Επίτροπος.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το συνολικό επίπεδο του ελλείμματος στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ φέτος έναντι του ανώτατου επιπέδου του 6,1% του ΑΕΠ το 2010.
Σόιμπλε: Προσπάθεια να βρεθεί λύση για το χρέος
Η συζήτηση τεχνικών λύσεων για το ελληνικό χρέος είναι ο στόχος του σημερινού Eurogroup, σημείωσε ο νέος γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σημείωσε ότι στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι "αξιοσημείωτες". Στόχος, υπογράμμισε, είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.
Τόνισε πάντως ότι "είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα", προσθέτοντας ότι "δεν θα διαπραγματευθούμε νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα".
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες ο εκ εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, μιλώντας στην Bild δήλωσε πως «Η Γερμανία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους». Επίσης, απέκλεισε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.
Ομάδα εργασίας για ενίσχυση της ευρωζώνης ανακοίνωσαν Σόιμπλε-Λεμέρ
Τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ευρωζώνης ανακοίνωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντηση με τον Μπρουνό Λεμέρ.
"Η ομάδα εργασίας θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της ως τον Ιούλιο", σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο γάλλος ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο χώρες πρέπει να κινηθούν στην πρώτη γραμμή των κινήσεων ενίσχυσης της ένωσης.
Ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα συνεργαστεί με τον Σόιμπλ προς όφελος της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρώπης.
"Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε τη θεσμική σύγκλιση στην Ευρώπη" σημείωσε ο γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι θα εξετασθούν τρόποι συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επενδύσεων.
Αναφορικά με το γαλλικό έλλειμμα, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις μείωσής του. "Είναι καλό για τη χώρα να έχει σε τάξη τα οικονομικά της", τόνισε.