Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από κρίση Κατάρ
Η απομόνωση της Ντόχα απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Τη χαριστική βολή στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τη συνεχή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος δίνουν οι ανησυχίες ότι η απόφαση Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.
Η ανακοίνωση αρχικά ώθησε τις τιμές του Brent και του αργού περίπου 1,3% υψηλότερα, όμως αργότερα οι τιμές «γύρισαν» αρνητικές. Το Brent υποχωρεί κατά 0,66% στα 49,62 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κατά 0,59% στα 47,38 δολάρια.
Το Κατάρ είναι ένα από τα μικρότερα μέλη του ΟΠΕΚ, με παραγωγική ικανότητα περίπου 600.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Συγκριτικά, η Σαουδική Αραβία παράγει σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή την διαδικασία λήψης αποφάσεων στον ΟΠΕΚ, όμως οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν τώρα πως η κίνηση θα δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου.
Όμως, η αύξηση στους έμμεσους φόρους και ειδικά η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα που σε συνδυασμό με την άνοδο του πετρελαίου θα αυξήσουν το κόστος της καθημερινής ζωής προκαλώντας νέο ντόμινο αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η ανησυχία από παράγοντες της αγοράς για το πώς θα επηρεαστεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δόση που θα καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο.
Η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να κάνει ότι χρειάζεται για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση πριν από την επόμενη προγραμματισμένη αποπληρωμή χρέους ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.