Μυτιληναίος: Φυγή προς τα εμπρός μέσω του ιδιωτικού τομέα
Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος μίλησε σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της εταιρείας
Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για την ανάγκη να αναγεννηθεί η ελληνική κεφαλαιαγορά, να στηριχθεί η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στη σημασία και το ρόλο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην προσπάθεια αυτή, εκδηλώνοντας την ευχή να υπάρξει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, να επιδιώξουν τη χρηματοδότησή τους μέσω των εταιρικών ομολόγων και της νέας Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους, να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Ο επικεφαλής του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος υπερτόνισε το γεγονός ότι η Μυτιληναίος δανείστηκε από την αγορά, από retail και θεσμικούς, με σημαντικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3,10%. «Τι μας λέει αυτό; Ότι η ανάπτυξη και η φυγή της χώρας μας από το φαύλο κύκλο των τελευταίων ετών περνάει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Λυπάμαι εάν θα στεναχωρηθούν ορισμένοι άνθρωποι που είναι ιδεολογικά προσκολλημένοι σε άλλους είδους μοντέλα. Θα τους στεναχωρήσω, αλλά ο σημερινός κόσμος δεν έχει άλλο δρόμο. Και εμείς αυτό επιβεβαιώνουμε, μαζί με την κεφαλαιαγορά, το Χρηματιστήριο, τον ιδιωτικό τομέα».
Παράλληλα πραγματοποίησε κάλεσμα στον επιχειρηματικό κόσμο λέγοντας ότι από τέτοιες πρωτοβουλίες θα ξεκινήσει η ανάπτυξη. «Μην περιμένουμε haircut χρέους ή κάποια ειδική συμφωνία από τους εταίρους. Όλα αυτά είναι ευχολόγια, μακάρι να έρθουν, μακάρι οι πολιτικοί μας να τα καταφέρουν, αλλά εμείς εδώ με τη δουλειά μας τα καταφέραμε και αυτό το δρόμο πρέπει να τον ακολουθήσουν και άλλοι. Πρέπει να δούμε νέες εισαγωγές στην αγορά, start ups, νέες επιχειρήσεις, να στηριχθούν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες».
Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς για την εισαγωγή των ομολογιών της «Μυτιληναίος Α.Ε.» στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση των 300.000 ομολογιών στην κατηγορία Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. ξεκίνησε σήμερα, με κωδικό διαπραγμάτευσης της ομολογίας ΜΥΤΙΛΟ1 (με ελληνική γραμματοσειρά) και MYTILB1 (με λατινική γραμματοσειρά). Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 3,10%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 3,10% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.
Όπως τονίζουν οι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, τα 740 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο είδους ομολόγου. Φυσικά, αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που οφείλεται στην εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει η εταιρεία τόσο από το ευρύ κοινό, όσο και από την αγορά, γεγονός που έχει να κάνει με την αξιοπιστία και τη δυναμική της. Γι αυτό άλλωστε πάνω από 10.500 Έλληνες αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήματα και τις οικονομίες τους στο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, ψάχνοντας μια εγγυημένη τοποθέτηση.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, είναι εντυπωσιακό ότι για πρώτη φορά είχαν τέτοια ανταπόκριση από το κοινό. Μόλις το νέο του ομολόγου έγινε γνωστό κι έπεσε η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση, ο κόσμος που προσήλθε στα γκισέ των τραπεζών για να μάθει πώς θα επενδύσει στο ομόλογο, ενώ το σύνηθες είναι τα δίκτυα των τραπεζών να τηλεφωνούν για να προωθήσουν ένα τραπεζικό προϊόν.
Το, δε, επιτόκιο θυμίζει Γερμανία: Το 3,1% είναι επιτόκιο που δεν βρίσκει κανείς σήμερα στην ελληνική τραπεζική αγορά. Πηγές της σημειώνουν πάντως ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο χαμηλά, όμως φαίνεται πως ο Μυτιληναίος ήθελε να ανταποδώσει την εκτίμηση του κόσμου που στήριξε την έκδοση, κρατώντας το σε πάνω από 3%.
Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια είναι η έλλειψη ρευστότητας και το κόστος χρήματος που είναι υψηλό. Το ομόλογο του Μυτιληναίου όμως αλλάζει τα δεδομένα. Πρώτον γιατί φέρνει ζεστό χρήμα άρα και ρευστότητα στην αγορά, και δεύτερον επειδή πρόκειται για φτηνό χρήμα. Όπως αναφέρουν οι πηγές που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των χρημάτων προήλθε από χρήματα που ήταν εκτός τραπεζικού συστήματος, σε σεντούκια και στρώματα. Όμως το ελκυστικό επιτόκιο, καθώς και το γεγονός ότι η επένδυση στη Μυτιληναίος έμοιαζε για τους περισσότερους μια εγγυημένη τοποθέτηση, έκανε πολλούς Έλληνες να πάνε στο γκισέ των τραπεζών μετά από καιρό.
Πρακτικά, το ομόλογο της Μυτιληναίος και τα 750 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε δείχνουν ότι η αγορά είναι ζωντανή και αποδίδει για εταιρείες που έχουν προοπτικές και μπορούν να φέρουν ανάπτυξη. Διότι η ρευστότητα που επιστρέφει στις τράπεζες εξασφαλίζουν ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά. Ουσιαστικά η έκβαση του ομολόγου δείχνει που είναι και οι δυνατότητες και οι προοπτικές της ελληνικές επιχειρηματικότητας, καθώς ο Μυτιληναίος ξεκλείδωσε μια πολύ δυνατή πηγή που μπορεί να βοηθήσει και την οικονομία και τη χώρα.