«Τσουνάμι»-25.000 νέες κατασχέσεις τον Μάιο
Έσπασαν το φράγμα των 95 δισ. ευρώ τα χρέη προς την Εφορία
Αγρίεψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και λίγο πριν να ξεκινήσει ο «Γολγοθάς» των δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έβγαλε τον Μάιο στη σέντρα άλλους 25.000 φορολογούμενους που χρωστάνε στην Εφορία, ανεβάζοντας έτσι στις περίπου 90.000 τις κατασχέσεις από την αρχή του έτους! Δηλαδή τον Μάιο οι κατασχέσεις ανέρχονταν σε 1.000 κάθε εργάσιμη ημέρα.
Το μήνυμα είναι σαφές και συμπυκνώνεται στο ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο άγρια για όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει οδηγία για αύξηση του ρυθμού των κατασχέσεων στα επίπεδα των 50.000 τον μήνα, υπερκαλύπτοντας ακόμα και τους μνημονιακούς στόχους για αύξηση της εισπραξιμότητας από τη «μαύρη λίστα» των περίπου 1.600.000 οφειλετών, επί των οποίων μπορούν να γίνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πεντάμηνο προκύπτει ότι μπορεί το σύνολο των οφειλετών να παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα -δηλαδή λίγο πιο κάτω από τα 4.000.000- ωστόσο τα χρέη προς την Εφορία αυξάνονται αδιάκοπα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι χρωστάνε και έχουν ανοίξει λογαριασμό με την Εφορία δύσκολα μπορούν πλέον να σηκώσουν κεφάλι. Μέσα στον Μάιο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά περίπου 700.000.000 ευρώ, φτάνοντας έτσι στα 4,748 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τα παλαιότερα χρέη το «βουνό» των οφειλών φτάνει στα δυσθεώρητα ύψη των 95,186 δισ. ευρώ.
Στην πραγματικότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο προκλήσεις: Αφενός να περιορίσουν το κύμα των οφειλών από τον Ιούλιο και μετά, όταν δηλαδή θα πρέπει να πληρωθούν οι φετινές φορολογικές υποχρεώσεις, αφετέρου να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τη δεξαμενή των έως τώρα οφειλών. Το πρώτο ζήτημα ανέδειξε και η πρόσφατη Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, καθώς για να σπάσει ο φαύλος κύκλος νέων οφειλών - υψηλών φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να πάρει επιτέλους μπροστά η πραγματική οικονομία, η οποία έχει παγιδευθεί όμως στην κυβερνητική επιλογή της υπέρμετρης φορολογίας.
Το δεύτερο πρόβλημα, όπως έχει αποκαλύψει η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», σχετίζεται με τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εισπραξιμότητας των παλαιότερων οφειλών και είναι ενδεικτικό ότι από τον τεράστιο όγκο των χρεών είναι ζήτημα αν μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά εντοπίζονται στις εφορίες της Αθήνας και άλλα 4,9 δισ. ευρώ στις ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος.
Από την Ελευθερία του Τύπου