Πετράκης: Κερδοσκοπικό παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα από το Plan B
Το σχέδιο Βαρουφάκη θα δημιουργούσε το απόλυτο χάος, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Στην εγκαθίδρυση μιας «πολύ μεγάλης μονόπολης, ενός παιχνιδιού ουσιαστικά» θα οδηγούσε το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή του Βασίλη Αδαμόπουλου.
Εν τω μεταξύ, εκτός από το «απόλυτο χάος» που θα δημιουργούσε εφόσον λειτουργούσε ο συγκεκριμένος μηχανισμός, ο οποίος πάντως δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο, και μόνο η συζήτησή του δημιούργησε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Πετράκης: «Προκάλεσαν το πρόβλημα που επεδίωκαν να προκαλέσουν, δηλαδή την πτώση του ευρώ, τη μείωση της εμπιστοσύνης στις επενδύσεις σε ευρώ, άρα έγιναν πολύ μεγάλες συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο επί τη βάσει των αξιών αυτών».
«Έγινε ένα πολύ μεγάλο διεθνές παιχνίδι κερδοσκοπικό επί τη βάσει αυτών των συζητήσεων και αυτό που επεδίωκαν αυτοί οι κύκλοι το πέτυχαν, δηλαδή να αγοραστούν τα ομόλογα τα ελληνικά σε πάρα-πάρα πολύ χαμηλές τιμές και στη συνέχεια, σήμερα να πουλιούνται σε πολύ καλές τιμές» υπογράμμισε ο κ. Πετράκης.
Αναλυτικότερα, ερωτηθείς τι θα σήμαινε για τη χώρα το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε:
«Απλά θα επικρατούσε ένα απόλυτο χάος διότι υπάρχουν δύο ζητήματα πολύ σοβαρά. Δηλαδή η εγκαθίδρυση μιας πολύ μεγάλης μονόπολης, ενός παιχνιδιού ουσιαστικά, η εγκαθίδρυση ενός τέτοιου είδους συστήματος σε μια οικονομία με τόσες χιλιάδες συναλλαγές θα σήμαινε ένα απόλυτο χάος. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει μηχανισμός και ούτε έχει επιχειρηθεί πουθενά ούτε έχει λειτουργήσει. Αναφέρουν σαν παράδειγμα εφαρμογής της Καλιφόρνια, η Καλιφόρνια έκανε κάτι το 1999 τύπωσε ορισμένα κουπόνια και τα έδινε σε αυτούς που χρωστούσε το κράτος με την προοπτική ανταλλαγής, κάτι σαν ομόλογα αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό πράγμα από αυτό το χάος το οποίο θα επικρατούσε αν άλλαζε όλο αυτό το σύστημα.
»Αυτά όλα λειτούργησαν, αυτές οι σκέψεις που διατυπώθηκαν λειτούργησαν, προκάλεσαν το πρόβλημα που επεδίωκαν να προκαλέσουν δηλαδή την πτώση του ευρώ, τη μείωση της εμπιστοσύνης στις επενδύσεις σε ευρώ άρα έγιναν πολύ μεγάλες συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο επί τη βάσει των αξιών αυτών. Δεν ήταν απλά σχέδια τα οποία διατυπώθηκαν για το μέλλον, από τη στιγμή που είχαν διατυπωθεί σε μια χώρα της ευρωζώνης αυτά είχαν επιδράσεις και λειτουργούσαν. Έγινε ένα πολύ μεγάλο διεθνές παιχνίδι κερδοσκοπικό επί τη βάσει αυτών των συζητήσεων και αυτό που επεδίωκαν αυτοί οι κύκλοι το πέτυχαν δηλαδή να αγοραστούν τα ομόλογα τα ελληνικά σε πάρα-πάρα πολύ χαμηλές τιμές και στη συνέχεια, σήμερα να πουλιούνται σε πολύ καλές τιμές.
»Το δεύτερο είναι ότι αν επιχειρείτο να εφαρμοστεί ποτέ κάτι τέτοιο ή κάτι συγγενές πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα κλονιζότανε η συναλλακτική εμπιστοσύνη στην καρδιά της. Πχ τα δικαστήρια περί χρεών, πιστώσεων θα κατέρρεαν διότι δεν θα είχαν κανένα νόημα, τα χρέη μεταξύ των επιχειρήσεων δεν θα είχε κανένα νόημα να συζητούνται άρα θα πηγαίναν στο μέλλον δηλαδή όλο το συναλλακτικό σύστημα θα κατέρρεε με μια περίοδο ανάκαμψης τουλάχιστον πενταετίας. Θα κατέρρεαν επειδή κανένας από τους ιθύνοντες στην Ευρώπη δεν θα είχε εμπιστοσύνη στους ιθύνοντες της Ελλάδας και το αντίστροφο.
»Θέλω να ελπίζω ότι η αρχική πρόθεση των εμπνευστών όλων αυτών των πραγμάτων ήταν να ασκηθούν πιέσεις για τις διαπραγματεύσεις.»