Το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών 400.000 επαγγελματιών
Οι τρεις κατηγορίες, οι 120 δόσεις και το «κούρεμα» σε αρχικό κεφάλαιο αλλά και προσαυξήσεις
Τριπλή ρύθμιση-μαμούθ για πάνω από 400.000 επιχειρηματίες οφειλέτες προωθούν τις επόμενες εβδομάδες τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών μέσω των διατάξεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θοδωρή Βγενή για την Κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου», πρόκειται για την πιο ευεργετική ρύθμιση των τελευταίων ετών, καθώς, εκτός από το κούρεμα των προσαυξήσεων και τη διευθέτηση των χρεών σε 120 δόσεις, το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα και τη διαγραφή κύριων οφειλών. Ετσι, εκτός από αυτούς που θα ωφεληθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δημιουργείται ένα εργαλείο αναδιάρθρωσης οφειλών που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Τα ρυθμιζόμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία τακτοποιούνται με τρεις διαφορετικές κατηγορίες ρυθμίσεων:
- Οσοι έχουν από 0 έως 3.000 ευρώ κύρια οφειλή έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις. Στην κατηγορία αυτή δεν προκύπτει «κούρεμα», καθώς οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν 24 δόσεις παραπάνω απ’ ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή από την πάγια ρύθμιση.
- Οι έχοντες οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή) μπαίνουν σε 120 δόσεις με αναλογικό κούρεμα των προσαυξήσεων. Σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται κλιμακωτό κούρεμα των προσαυξήσεων.
- Η κατηγορία με τις περισσότερες ελαφρύνσεις είναι αυτή που περιλαμβάνει χρέη από 20.000 ευρώ και πάνω (κύρια οφειλή). Σε αυτή την κατηγορία προβλέπεται αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τις ΔΟΥ και το 85% των προσαυξήσεων προς την κοινωνική ασφάλιση. Μετά την παραπάνω αυτόματη αφαίρεση, η οποία πραγματοποιείται με την αποδοχή της αίτησης, δύναται να διαγραφεί και μέρος της κύριας οφειλής, στο ύψος που αυτή θα καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση.
Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει σήμερα συνολική οφειλή 550.000 ευρώ, αφού γίνει η αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τις ΔΟΥ και του 85% των προσαυξήσεων προς την κοινωνική ασφάλιση, το ποσό πέφτει στα 400.000 ευρώ. Από το ποσό, τα 300.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένα με υποθήκες και ακίνητα που έχουν προσημειωθεί και τα οποία αν εκποιηθούν σε σημερινή τους αγοραία αξία είναι 200.000 ευρώ.
Κατ’ επέκταση, αυτό είναι το κατώτατο όριο που μπορούν να αποδεχθούν οι πιστωτές (τράπεζες, Δημόσιο, Ταμεία) ως ελάχιστη αποπληρωμή (κριτήριο μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών).
Στη συνέχεια, οι οφειλέτες με πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους, που συνοδεύεται με έκθεση βιωσιμότητας, προτείνουν τη βέλτιστη για τους ίδιους λύση, που δεν θα χειροτερεύσει τη θέση των δανειστών, δηλαδή που κατ’ ελάχιστον θα τους εξασφαλίσει τα ίδια ποσά που θα λάμβαναν αν προχωρούσαν σε πλειστηριασμό της περιουσίας τους.
Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση αναδιάρθρωσης, ο οφειλέτης πρέπει να τεκμηριώνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει τις δόσεις στο ύψος και στον χρόνο που προτείνει στην έκθεση βιωσιμότητάς του. Παράλληλα, θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της επιχείρησής του τόσο για τη λειτουργία της όσο και για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων πιστωτών που δεν θα μπουν στη ρύθμιση (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ).
Οι πιστωτές εξετάζουν τη μελέτη βιωσιμότητας και προσαρμόζουν το ύψος της οφειλής στη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη στο χρονικό διάστημα των 120 δόσεων. Ετσι, ο συγκεκριμένος οφειλέτης μπορεί να αποπληρώσει σε βάθος δεκαετίας το χρέος του.
Από τη στιγμή που οι πιστωτές προσδιορίσουν το ύψος του ποσού το οποίο είναι δυνατόν να αποπληρωθεί, προχωράνε σε αναλογικά ισόποση διαγραφή των εναπομεινασών προσαυξήσεων και σε διαγραφή αντίστοιχης κύριας οφειλής, εφόσον στη διαδικασία συμμετέχει το 50% των πιστωτών του οφειλέτη και συμφωνήσει το 60% των συμμετεχόντων.
Στην περίπτωση που περιγράφεται στο παράδειγμα, ο οφειλέτης θα καταβάλλει 300.000 ευρώ αντί για τα 550.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και θα του διαγραφεί έως και το 25% της κύριας οφειλής.