«Ελληνική» η φωνή της Samsung
Eξαγόρασε την ελληνική εταιρεία τεχνολογίας φωνής Innoetics
Η «καλύτερη φωνή»… ήταν ελληνική και την είχε η Ιnnoetics, η εταιρεία που κέρδισε την προτίμηση της Samsung, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Οι έλληνες ερευνητές του κέντρου Αθηνά, δημιούργησαν μεγάλη προστιθέμενη αξία όχι μόνο για την εταιρεία τους, αλλά και για τη χώρα, δείχνοντας το δρόμο της καινοτομίας για τη δημιουργία αξίας.
Η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού ερευνητικού κέντρου Αθηνά, που κατάφερε να ξεχωρίσει διεθνώς αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου για την Ελλάδα. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η Samsung επέλεξε την ελληνική τεχνολογία της Innoetics, που αναπτύχθηκε στο Αθηνά, για να δώσει φωνή στις συσκευές της. Η εξαγορά της καταδεικνύει πώς η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένη καινοτομία και δίνει ένα παράδειγμα για το πώς κορυφαίες ελληνικές ερευνητικές ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις παγκόσμιας αξίας και εμβέλειας.
Το σημαντικό τίμημα της εξαγοράς, θα ενισχύσει το ερευνητικό κέντρο και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο της έρευνας και της σύνδεσής της με την αγορά, αλλά και την εμβάθυνση σε τομείς που δεν χρηματοδοτούνται εύκολα γιατί θεωρούνται μεγάλου ρίσκου.
Η Innoetics ειδικεύεται στις τεχνολογίες φωνής και αποκτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Samsung Electronics, μαζί με τα στελέχη της. Η εταιρεία θα παραμείνει στην Ελλάδα και θα μεγαλώσει, η ομάδα της θα ενισχυθεί και οι δυνατότητές της θα πολλαπλασιαστούν. Θα συνεχίσει την ανάπτυξη του λογισμικού για την επέκταση της χρήσης φωνητικής αλληλεπίδρασης με καθημερινές τεχνολογίες, όντας πλέον ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung και διατηρώντας τη λειτουργία της στην Αθήνα.
Από την πλευρά του το ερευνητικό κέντρο, αν και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει βέβαια το ίδιο πρόγραμμα και την ομάδα ερευνητών, μπορεί να κάνει παρόμοιες έρευνες από την αρχή με άλλους ερευνητές αλλά και να χρηματοδοτήσει την έρευνα σε νέους τομείς. Όπως δηλώνει στο Money Pro ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», και καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλ/νιών του ΕΚΠΑ, «Είναι η πρώτη φορά που ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα προχωρά στην πώληση μιας εταιρείας που έχει δημιουργήσει, και αυτό μας ενισχύει να συνεχ ίσουμε . Στόχος μας είναι με τα νέα κεφάλαια, μέρος των οποίων αναλογούν και στο Αθηνά, να ενισχύσουμε τις δομές που θα συνδέουν το ερευνητικό έργο με τις ανάγκες της αγοράς, ώστε να δημιουργήσουμε και νέα προϊόντα και εταιρείες και θα συνδέουν την καινοτομία και την έρευνα με την επιχειρηματικότητα».
Αν και το ακριβές ποσό της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί, το ύψος του την τοποθετεί στις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων ετών σε ελληνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας και ως την μεγαλύτερη άμεση εξαγορά τεχνοβλαστού Ελληνικού Ερευνητικού/Ακαδημαϊκού οργανισμού στην Ελλάδα τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες.
Ποια είναι η Innoetics
Η Innoetics ιδρύθηκε το 2006 από ταλαντούχους και οραματιστές ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” , που ήταν και οι μέτοχοι πλειοψηφίας της εταιρείας. Ο CEO της Innoetics είναι ο κ. Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και η ομάδα του αποτελείται από οκτώ άτομα που εδώ και 10 χρόνια αναπτύσσουν και διαθέτουν τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-to-Speech Synthesis).
Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης ολοκλήρωσε σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ το 2000 και περάτωσε την πτυχιακή του διατριβή σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου και θέμα: «Σύνθεση στο Πεδίο του Χρόνου: Αλγόριθμος Επιλογής Βέλτιστου Διφώνου». Ερευνητικά έχει ασχοληθεί και ασχολείται ενεργά με την συνθετική ομιλία από κείμενο, την σύνθεση συναισθηματικού λόγου, την μεταμόρφωση φωνής, την αναγνώριση προτύπων, την αναγνώριση μουσικής και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας.
Μαζί με την αναγνώριση φωνής, οι τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη παράμετρο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάτι που ενισχύεται από την αυξανόμενη καθημερινή χρήση φωνητικών ψηφιακών βοηθών.
Οι τεχνολογίες της Innoetics βρίσκονται στην κορυφή του τομέα παγκοσμίως, αποσπώντας βραβεύσεις για αρκετά χρόνια στη σειρά στους εγκυρότερους διεθνείς διαγωνισμούς. Όπως δηλώνει ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης: «Η τεχνολογία της Innoetics δίνει τη δυνατότητα λόγου στις συσκευές, που μπορούν με αυτήν να διαβάζουν τα κείμενα και να απαντούν στις ερωτήσεις μας. Η επιτυχία της Innoetics έγκειται στην ποιότητα αυτού του λόγου, αφού έχει… την καλύτερη φωνή. Δηλαδή κάνει τη συσκευή να μιλά όμοια με τον άνθρωπο χρησιμοποιώντας σωστά τονισμούς , χρωματισμούς και συναίσθημα, κάνοντας καλύτερη την επικοινωνία μας με τις συσκευές μας. Η Innoetics, η οποία μετά από έντονη και συστηματική επιχειρηματική δουλειά, εξελίχθηκε σε μια διεθνούς επιπέδου εταιρία, άξια να αποκτηθεί από έναν κολοσσό όπως η Samsung».
Το κέντρο έρευνας και καινοτομίας Αθηνά είναι εξειδικευμένο στο χώρο της Πληροφορικής με πολλές διεθνείς διακρίσεις σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνώς τομέα. Ο χώρος των διαλογικών ψηφιακών βοηθών κυριαρχείται αυτή στιγμή από την Alexa της Amazon με την Google να μπαίνει δυναμικά με το Google Assistant ενώ Apple και Microsoft έχουν την τεχνολογία βάσης με τις Siri και Cortana αντίστοιχα. Η Samsung έχει αναπτύξει την δική της λύση και πλέον με την εξαγορά της Innoetics θέλει επιταχύνει τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι νέοι στόχοι για το «Αθηνά»
Το «Αθηνά» θα αξιοποιήσει αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξει νέες καινοτόμες και ρηξικέλευθες προσπάθειες των ερευνητών του. «Η χρηματοδότηση του κέντρου γίνεται από το Δημόσιο, για τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού, από ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλα διεθνή προγράμματα, και από ιδιωτικές εταιρείες για συγκεκριμένα project. Συνήθως όμως πετυχαίνουν χρηματοδότηση έρευνες που έχουν κάπως εξασφαλισμένα αποτελέσματα. Τώρα μπορούμε να δώσουμε έμφαση και σε τομείς που δεν αντλούν εύκολα χρηματοδότηση, επειδή θεωρούνται high risk δηλαδή πολύ δύσκολα θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Όμως ταυτόχρονα είναι και high gain,εξαιρετικής σημασίας και μεγάλης απόδοσης. Ένας τέτοιος τομέας είναι τα Big Data και πώς αναλύονται, μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές προκλήσεις σήμερα με πολλές εφαρμογές.