Νέα έξοδος στις αγορές με… αστερίσκους
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά τη δοκιμαστική έξοδο του 5ετούς ομολόγου
Μετά την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η κυβέρνηση μελετά τα επόμενα βήματά της σε μια προσπάθεια να επιδιώξει νέα έξοδο στις αγορές.
Χρηματιστηριακός αναλυτής μιλώντας αποκλειστικά στο ependisinews.gr δήλωσε ότι «Η Ελλάδα θα μπορούσε μετά από έξι μήνες να βγει ξανά στις αγορές», ενώ υπογράμμισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και όποιων εκκρεμοτήτων έχει ακόμη η κυβέρνηση». Ο ίδιος εκτιμά ότι νέα απόπειρα εξόδου δεν αποκλείεται να γίνει το φθινόπωρο.
Αξιωματούχοι εκτιμούν επίσης ότι η έξοδος θα έχει συνέχεια και οι αγορές θα βλέπουν θετικά την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους με πιθανή ημερομηνία μετά τις γερμανικές εκλογές.
Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, το ομόλογο «δεν είναι το τέλος, είναι μια αρχή. Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι, μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρχει δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια».
Στόχος είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για να φθάσουμε σε μια κλίμακα επιτοκίων που ουσιαστικά θα στρώσει τον δρόμο για πλήρη επαναφορά της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές.
Βέβαια ο δρόμος για πλήρη έξοδο της οικονομίας στις αγορές είναι μακρύς καθώς θα πρέπει να οικοδομηθεί σταδιακά η καμπύλη των αποδόσεων και πρακτικά η ελληνική αγορά ομολόγων, που υπέστη μεγάλο πλήγμα από το 2010 και μετά.
Το crash test
Το σημερινό «ομόλογο Τσίπρα» έχει επιτόκιο 4,625% και ετήσιο κουπόνι 4,375%, ενώ το «ομόλογο Σαμαρά» είχε επιτόκιο 4,95% και ετήσιο κουπόνι 4,75%.
Το μέτρο σύγκρισης για τα ομόλογα της Ευρωζώνης είναι η απόδοση του γερμανικού ομολόγου, καθώς αντανακλά το κλίμα στην αγορά.
Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσης. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.
Πηγή ependisinews.gr