Από τις 3 Αυγούστου θα βρίσκεται στον αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβληθούν οι αιτήσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η "επιχείρηση" αναδιάρθρωσης των εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μεν, κρίνονται βιώσιμες δε.  

Ωστόσο, η πλήρης λειτουργία της δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του φθινοπώρου. Κι αυτό, γιατί η πλατφόρμα που θα βρίσκεται στον αέρα από τις 3 Αυγούστου είναι η αρχική έκδοση και θα είναι συνδεδεμένη μόνο με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ.

Οι δύο κύριες και καθοριστικές αναβαθμίσεις για την πλήρη λειτουργία της αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, αρχές Σεπτεμβρίου θα πέσουν τα στοιχεία από τις τράπεζες και αρχές Οκτωβρίου θα γίνει ακόμα μία αναβάθμιση της πλατφόρμας, όπου θα εμφανιστεί η αναλυτική κατάσταση των χρεών των επιχειρήσεων και προς άλλους πιστωτές.  

Η καθυστέρηση και η έναρξη   Παρ’ όλη την καθυστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό, παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν πως οι πρώτες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων θα γίνουν εντός του έτους και θα αφορούν επιχειρήσεις με οφειλές έως 2 εκατ. ευρώ.

Περισσότερος χρόνος θα απαιτηθεί για τις επιχειρήσεις με χρέη μεγαλύτερα των 2 εκατ. ευρώ.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες υπολογίζονται στις 400.000, ενώ εκτιμάται ότι στον μηχανισμό θα ενταχθούν περί τις 100.000-150.000.

Σημειώνεται πως τα χρέη των επιχειρήσεων προς τράπεζες και Δημόσιο υπολογίζονται στα 100 δισ. ευρώ, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το ύψος των οφειλών προς άλλους πιστωτές.  

Ποιες είναι, όμως, οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό μηχανισμό;

Μέχρι πότε θα μπορεί να υποβάλει αίτηση; Ποιες οι δυνατότητες διευθέτησης των χρεών;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό σε δέκα ερωτοαπαντήσεις στο ependysinews.gr