«Θηλιά» στο λαιμό της κυβέρνησης τα προαπαιτούμενα
Το δύσκολο φθινόπωρο και τα κρίσιμα τεστ
Τα πανηγύρια τελείωσαν! Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την «περιβόητη» έξοδο στις αγορές και την χαλάρωση – «φιάσκο» των capital controls το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει μπροστά του δύο μήνες προθεσμία μετά το τέλος του καλοκαιριού προκειμένο να υλοποιήσει τα 66 προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και για ακόμη μία φορά προμηνύονται δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση η οποία καλείται να «τρέξει» το πρόγραμμα το μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα 66 από τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν για το κλείσιμο του τρίτου μνημονίου.
Τον Σεπτέμβριο θα φανεί αν η χώρα έχει επανέλθει ή όχι σε τροχιά ανάπτυξης, όπου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο. Τον ίδιο μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει άλλον ένα γύρο εξετάσεων απέναντι στους δανειστές προκειμένου να πείσει ότι διέθεσε με επιτυχία τα όσα κεφάλαια αντλήθηκαν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και αυτό προκειμένου να κατατεθούν στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν από τη δόση που εγκρίθηκε με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Και μέσα σε όλα αυτά τον Σεπτέμβριο, τέλος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η προεργασία για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Η λίστα
Η σχετική λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας στο Δημόσιο.
* Η υποβολή των νέων επιχειρηματικών σχεδίων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, θέμα για το οποίο υπάρχει συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
*Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κανονικά, η πλατφόρμα θα πρέπει να είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες ημέρες.
*Η υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων που συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Για παράδειγμα, εκκρεμεί η μεταφορά της ΕΑΒ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η μεταφορά «πακέτου» ακινήτων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας κ.λπ.
*Η υιοθέτηση όλων των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ελληνική πλευρά μέσω της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Οι «καυτές» ημερομηνίες
Σημαντικές ημερομηνίες θεωρούνται οι εξής:
• 9 Οκτωβρίου. Συνεδρίαση του Eurogroup. Μία αρχική προσέγγιση για το τι θα έχει υλοποιηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, μία απαρίθμηση των όσων έχουν γίνει και όσων όχι. Εάν διαπιστωθεί πρόοδος, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
• 13-15 Οκτωβρίου. Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Την περίοδο αυτή αναμένονται σαφείς ή και έμμεσες αναφορές για την Ελλάδα, γεγονός που «σκιαγραφεί» μια γενική παγκόσμια εικόνα για το μέλλον του ελληνικού ζητήματος.
• 4 Δεκεμβρίου: Tο τελευταίο για φέτος Eurogroup. Mια δεύτερη ευκαιρία να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.