Οσοι είχαν την ατυχία να κληρονομήσουν ή απλώς να αγοράσουν «κεραμίδι» σε κάποια από τις αποκαλούμενες μεγαλοαστικές περιοχές είναι αυτοί που θα νιώσουν το μεγαλύτερο «χάδι» του ΕΝΦΙΑ, παρά το ότι -ειδικά σε αυτά τα μέρη- οι εμπορικές τιμέςέχουν κατρακυλήσει έως και 40% και δεν έχουν, πλέον, καμία σχέση με τις πλασματικές, αντικειμενικές αξίες μετις οποίες θα φορολογηθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στην Ελευθερία του Τύπου ιδιοκτήτες ακινήτων στο Παλαιό Φάληρο, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στον Χολαργό, στην Αγία Παρασκευή καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 650 ευρώ, ενώ ο λογαριασμός ανεβαίνει πάνω από τα 1.000 ευρώ στις περιοχές γύρω από τα Εξάρχεια (Λυκαβηττός), στη Γλυφάδα, στην Κηφισιά, στο Ψυχικό, στη Σαντορίνη και στη Μύκονο. Το ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να γίνεται επί… ανύπαρκτων τιμών είναι κάτι το οποίο τον χαρακτηρίζει τον πιο άδικοφόρο ακινήτων, ενώ αναμφίβολα προκαλεί αίσθηση το ότι, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με τους δανειστές, αναβάλλει διαρκώς την προσαρμογή των τιμών στα δεδομένα της αγοράς ή, έστω, τον εξορθολογισμό τους.

Και μόνο το γεγονός, άλλωστε, ότι οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ χωρίςνα εξετάζεται αν το εισόδημά τους συνάδει με το ύψος του φόρου (αν υπάρχει, δηλαδή, φοροδοτική ικανότητα) αναδεικνύει τον φορομπηχτικό χαρακτήρα του. Η μεγάλη μάζα των υπόχρεων -περίπου 1.600.000 ιδιοκτήτες- κινείται μεταξύ 250 και 500 ευρώ, αλλά όσοιθα λάβουν ραβασάκι ΕΝΦΙΑ μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ ξεπερνούν το 1.000.000 εκατομμύριο. Οσο για εκείνους που θα πρέπει να βρουν και να πληρώσουν φόρο άνω των 1.000 ευρώ, ξεπερνούν τις 430.000. Ετσι, ο χάρτης του ΕΝΦΙΑ αποκαλύπτει ότι περίπου 1.500.000 φορολογούμενοι, από το σύνολο των 6.300.000 υπόχρεων, θα πρέπει να πληρώσουν φόρο άνω των 500ευρώ, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και με τελευταία δόση τον Ιανουάριο. Το άγος και του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι ο αποκαλούμενος Συμπληρωματικός Φόρος. Αν και η συνολική αξία των ακινήτων επί των οποίων εφαρμόζεται είναι μικρότερη σε σχέση με το 2015, ο αριθμός των υπόχρεων είναι μεγαλύτερος κατά περίπου160.000 και το ύψος του κατά περίπου 80.000.000 ευρώ, αγγίζοντας έτσι τα 650.000.000 ευρώ! Πού οφείλεται αυτό το… μαγικό; Στο ότι το υπουργείο Οικονομικών από πέρυσι έχει χαμηλώσει το σχετικό αφορολόγητο κατά 100.000 ευρώ και έχει «πειράξει» τους συντελεστές, αδιαφορώντας για το ότι στην πραγματικότητα «σημαδεύει» περιουσίες οι οποίες έχουν υποτιμηθεί δραματικά τα χρόνια της κρίσης.

Αντιθέτως, για μία ακόμα χρονιά όσοι έχουν ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια, ακόμα και σε περιοχές-φιλέτα, όπως οι παραθαλάσσιες ζώνες στα τουριστικά νησιά, θα εξαιρεθούν από τον Συμπληρωματικό Φόρο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα των χιλιάδων λαθών σταΕ9, παρά να βρει ποιος και τι έχει, για να φορολογηθεί όπως οι υπόλοιποι.