ΚΥΣΚΟΙΠ: Εργασιακά και παιδεία στο επίκεντρο
Για πρώτη φορά αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία
Το πλαίσιο των προτεραιοτήτων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής για το επόμενο τετράμηνο, παρουσίασε κατά την εισήγησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και για την ετοιμότητα εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου της, το οποίο μάλιστα αποτελεί ουσιαστική ιδιοκτησία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου κατά την ενημέρωση που παρείχε υπογράμμισε πως το πολυνομοσχέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου, αποτελεί την πληρέστερη νομική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Συμπληρωματικά, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που αφορούν σε σειρά επαγγελματιών.
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία μέσα από ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Συντονιστικό ρόλο σε αυτή την ουσιώδη μεταρρύθμιση αναλαμβάνει ο υπουργός Επικράτειας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το όποιο προωθεί, η αναπηρία λαμβάνει πλέον ευρύτερη διάσταση και πλέον αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση αναλαμβάνει την υποχρέωση της αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία με όρους ισότητας. Μάλιστα όπως διευκρίνισε από την πλευρά της και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου η αναπηρία αντιμετωπίζεται σε τέσσερα σημεία φυσικό-αστικό-διοικητικό και ηλεκτρονικό περιβάλλον. Κάθε Υπουργείο εφεξής θα έχει την υποχρέωση να λαμβάνει υπ’ όψιν του τα νέα δεδομένα ώστε να εξασφαλίζετε η ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία. Τέλος σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους.