CNBC: Καλή αλλά ριψοκίνδυνη επιλογή για επενδύσεις η Ελλάδα
Σημάδια σταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία διαβλέπει το δίκτυο
Ως μία καλή επιλογή για μία «ριψοκίνδυνη» επένδυση χαρακτηρίζει την Ελλάδα το αμερικανικό δίκτυο CNBC σε δημοσίευμά του.
Το ρεπορτάζ με τίτλο «Η ευρωπαϊκή περιφέρεια επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού. Πού πρέπει να επενδύσετε;» αναφέρεται στην Ελλάδα, αλλά και τις Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντάς τις ως παραδείγματα χωρών, όπου οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις από το 2008 οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σταδιακά όλες τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών από το 2015 και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησής έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις θέσεις τους για την Αθήνα, αναγνωρίζοντας πως οι δημοσιονομικές προοπτικές είναι βελτιωμένες και υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Υπενθυμίζει ακόμα ότι το ΔΝΤ συμφώνησε τον Ιούλιο να συνεισφέρει στην Ελλάδα ποσό 1,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος, εφόσον η Ευρώπη παράσχει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, που κατά το δημοσίευμα αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές έτος.
Όπως αναφέρει το CNBC, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, αναφέροντας ως παράδειγμα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η Ελλάδα είχε μια πολύ καλή πορεία το τελευταίο 12μηνο», σημειώνει εξάλλου ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Absolute Strategy Ίαν Χάρνετ, επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων έχουν πέσει. «Είναι στην πραγματικότητα μία από τις λίγες αγορές της Ευρωζώνης που έχει θετική συσχέτιση με το ευρώ», συμπληρώνει ο ίδιος.
Όπως προσθέτει, η Ελλάδα «έχει επίσης δει την οικονομία της να επωφελείται από τη μεγαλύτερη προσαρμογή του κόστους εργασίας στην τελευταία δεκαετία». Ωστόσο τα ζητήματα χρέους παραμένουν και οποιαδήποτε εξασθένιση της οικονομικής ανάπτυξης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και τις αγορές.
Επικαλούμενο στοιχεία της Κομισιόν, το CNBC αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να φτάσει το 178,8% του ΑΕΠ της φέτος και το 174,6% το 2018.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, το CNBC χαρακτηρίζει ασφαλή επιλογή την Ισπανία και παρατηρεί ότι υπάρχει δυναμική ανόδου στην Πορτογαλία, ενώ κάνει λόγο για «σύννεφο αβεβαιότητας» πάνω από την Ιρλανδία, λόγω του Brexit.