Προς λουκέτο 13.000 μικρές επιχειρήσεις
Έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας
Φέσια, λουκέτα και δωρεάν… εργασία είναι τα τρία βασικά ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
Η ΓΣΕΒΕΕ παρατηρεί, μεν, σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζονται τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων.
Η έρευνα έγινε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας και, σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο πρόεδρός της, Γιώργος Καββαθάς:
1. Εκτιμάται ότι η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι περίπου ίση με το προηγούμενο εξάμηνο. Δηλαδή, αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους περίπου 12.500 με 13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι.
2. Συνολικά, αναμένεται να χαθούν 25.500 θέσεις απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις, αν στις απώλειες συμπεριληφθούν και εκείνες που θα προκύψουν από εκείνους που θα αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).
3. Εμφανίζεται υψηλό ποσοστό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Οι νέες θέσεις μερικής απασχόλησης τον Ιούλιο του 2017 ήταν περισσότερες από τις νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επίσης, καταγράφεται υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με αντίστοιχες θέσεις μερικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το 42,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν προσωπικό το απασχολούν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
4. Η αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 36,4% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να μειώσουν περιστασιακά ώρες ή και ημέρες εργασίας, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά υψηλότερο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016. Επιπρόσθετα, το 33,8% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας.
5. Παρά τη σχετική βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τα προβλήματα υπερχρέωσης παραμένουν «στο κόκκινο», τουλάχιστον για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ήτοι για 300.000.
6. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία παραμένει σταθερά υψηλό, στο 23,8%, παρά τις διάφορες ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί.
7. Περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.
8. Το 9,2% ή 64.000 επιχειρήσεις έχουν ταυτόχρονα οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
πηγη: eleftheriatypou.gr