«Λουκέτο» σε επιχειρήσεις που «γλίτωσαν» από τον πόλεμο
«Έχασαν» την «μπάλα» με τους φόρους, τα μνημόνια και τα δάνεια
Δυσοίωνος παραμένει ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Ελλάδα καθώς μέρα με την μέρα κατεβάζει «ρολά» και μια επιχείρηση. Η οικονομική κρίση, τα ατελείωτα μνημόνια, η βαριά φορολογία έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο.
Την ίδια στιγμή σήμα κινδύνου εκπέμπει για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καθώς μέχρι το τέλος του 2017 είναι πιθανόν να μπουν ακόμη και 13.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις. Τα λουκέτα λόγω φορολογικών και οικονομικών βαρών, που δεν μπορούν να σηκώσουν οι μικροί επιχειρηματίες, θα στείλουν στην ανεργία 21.000 εργαζομένους.
Και μέσα σε όλα αυτά το δημόσιο καθυστερεί να αποπληρώσει τις οφειλές του στους ιδιώτες αλλά και να επιστρέψει τον «περιβόητο» ΦΠΑ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ στις 28 από τις 113 Εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4 χρόνια. Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με το μέσο χρόνο αναμονής να εκτιμάται στις 239 ημέρες.
Λουκέτο στο γνωστό… λουκουματζίδικο
Ύστερα από 91 χρόνια παρουσίας στον αριθμό 46 της Πανεπιστημίου, ένα από τα ιστορικότερα αυθεντικά στέκια του κέντρου της Αθήνας έκλεισε. Το θρυλικό μαγαζί με τους λουκουμάδες «Αιγαίον» κατέβασε τα ρολά του.
«Σχεδόν αιώνας πέρασε! Το ''Αιγαίον" κλείνει εδώ έναν κύκλο! Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον», αναφέρεται στην λιτή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του καταστήματος.
Ιδρυτής του καταστήματος υπήρξε ο Γεώργιος Φύλλας. Το 1973 η διοίκηση του μαγαζιού πέρασε στα παιδιά του, Μιχάλη και Ευγένιο Φύλλα, ενώ τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι του βρισκόταν ο Γιώργος Φύλλας, γιος του Μιχάλη και εγγονός του Γεώργιου Φύλλα.
Το τσαγκαράδικο που κατέθεσε.. σχέδιο εξυγίανσης
Άλλη μια ελληνική επιχείρηση που βρίσκεται σε δυσκολία είναι και η εταιρεία κατασκευής υποδημάτων, Boxer Δ.Ι. Φειδάς Α.Ε. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Ιωάννης Φειδάς ξεκινώντας από ένα τσαγκαράδικο στην Καλαμάτα και το 1980 είπε «όχι» στην εξαγορά από τους γερμανούς εταίρους της εταιρείας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με σημαντικό βάρος οφειλών.
Η εταιρεία κατέθεσε σχετικό αίτημα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (στις 31.7.2017) το οποίο θα συζητηθεί στις 25 Οκτωβρίου για να επικυρώσει την συμφωνία εξυγίανσης με την πλειοψηφία των πιστωτών της - ήτοι τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική) και την εταιρεία Κύπρου (Πειραιώς) Leasing.
Με τη συμφωνία εξυγίανσης (άρθρο 106β), που συνοδεύεται με business plan 12ετίας με ορίζοντα το 2029 και με χορήγηση νέας χρηματοδότησης 1,7 εκατ. ευρώ, επιχειρείται εξυγίανση της ιστορικής εταιρείας που συμπληρώνει σε δύο χρόνια έναν αιώνα δραστηριότητας.
Η εταιρεία Φειδάς ΑΕ (βιομηχανική εταιρία παραγωγής και εμπορίας υποδημάτων και δερμάτινων ειδών), παραμένει η μεγαλύτερη και μακροβιότερη εταιρία παραγωγής υποδημάτων στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1919 και κατασκευάζει τα υποδήματα με το brand name boxer. Σε ετήσια βάση, η μέγιστη παραγωγική δυναμικότητά της ανέρχεται σε 2 εκατ. ζεύγη δερματίνων υποδημάτων.