Για δύο μήνες μετατίθεται η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανατρέποντας τον σχεδιασμό που είχαν κάνει οι τράπεζες για τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη του έτους.

Πλέον, ούτε στα τέλη Σεπτεμβρίου (σ.σ. πάει για Νοέμβριο-Δεκέμβριο) το σύστημα θα είναι έτοιμο να δεχτεί τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οπότε ο πήχης των τραπεζών για τους φετινούς πλειστηριασμούς διαμορφώνεται το πολύ στους 1.000 πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι από τους 52.000 πλειστηριασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009 και κατόπιν συνεχούς πτωτικής πορείας, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 4.800 πλειστηριασμοί. Και αυτό όταν, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για μείωση των «κόκκινων» δανείων έως τα τέλη του 2019, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι θα πρέπει να ανακτήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις.

Τόσο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ όσο και οι τεχνοκράτες των τεχνικών κλιμακίων στις επαφές τους με τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι από τις αρχές τους έτους το μοντέλο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βασίστηκε στις διαγραφές δανείων που έφθασαν στα 3,3 δισ. ευρώ, τακτική η οποία δεν θα πρέπει να συνεχιστεί.

Γι' αυτό και ζήτησαν να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων αλλά και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους δανειολήπτες. Ως εκ τούτου, στελέχη της αγοράς, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», εκτιμούν πως οι πωλήσεις δανείων μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ, από 7,4 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος των τραπεζών.

Όταν και εφόσον ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα διενεργούνται στο γραφείο του συμβολαιογράφου και όχι στο Ειρηνοδικείο, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή), από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Στο νέο σύστημα θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο νόμος προβλέπει επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, του οποίου τα ποσά θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.

Όπως ορίζει η καινούργια διαδικασία, θα πρέπει εντός 15 ημερών από την κατάσχεση να δρομολογείται χωρίς άλλη χρονοτριβή ο πλειστηριασμός και μόλις πέντε ημέρες μετά από αυτόν θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή. Αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για κινητό περιουσιακό στοιχείο. Εάν πάλι πρόκειται για ακίνητο, τότε η προθεσμία αυξάνεται στις 12 ημέρες.

Η κυβέρνηση, ευρισκόμενη σε προφανή δυσκολία, και γνωρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν εικόνες αλά Ισπανία, προσπαθεί να δημιουργήσει μια προσδοκία ότι το μέτρο, που η ίδια προώθησε, μπορεί να αποφευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα διαρρέεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, η οποία λήγει στο τέλος του 2018, και ότι γενικά θα βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτεί η κατοικία.