Δύο χρόνια στην εξουσία γιορτάζουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να δώσει πανηγυρικούς τόνους στη σημερινή επέτειο, με κεντρικό σύνθημα την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, αλλά και το τέλος της λιτότητας, που δίνει τη θέση της στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Βασικό στοιχείο στο νέο κυβερνητικό αφήγημα αποτελεί η δήλωση πως δεν θα προκύψουν νέα μέτρα το 2018 στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, γεγονός που υπογράμμισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. «Αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των υπουργών του.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός λογαριάζει χωρίς τον... ξενοδόχο, δηλαδή τους δανειστές. Και αυτό διότι πριν από λίγες μέρες στην ενημέρωση των συντακτών από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Τζέρι Ράις αρνήθηκε να αποκλείσει το σενάριο να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, το πρόγραμμα εξελίσσεται και οι καταστάσεις αλλάζουν» ήταν η «διπλωματική» απάντηση του Τζέρι Ράις σε ερώτηση δημοσιογράφων, η οποία δεν διαψεύδει το σενάριο, αλλά το μεταθέτει για το κοντινό μέλλον.

Η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ήρθε λίγες ώρες μετά από εκείνη ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε φόβους πως τελικά δεν γίνεται να αποφευχθούν νέα μέτρα το 2018, καθώς απομακρύνεται ο στόχος πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ούτε, όμως, και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν σε θέση να αποκλείσει πλήρως το σενάριο. Μιλώντας στον απόηχο του Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι «πολύ βέβαιος» ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα το 2018.

Στο τραπέζι μέτρα και το 2019-2020

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ προχώρησε σήμερα ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι ίσως χρειαστούν νέα μέτρα το 2019 και το 2020.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο insider.gr για το πώς διαγράφεται η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018, ο Τόμας Βίζερ απάντησε ότι θα υπάρξει «ένα πλαίσιο πολιτικής», το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019 και το 2020. «Πρόκειται», εξήγησε, «για ένα πλαίσιο που δεν είχαμε στις περιπτώσεις άλλων κρατών υπό πρόγραμμα και συνδέεται με τις αποφάσεις που ελήθφησαν για την ανάγκη νέων έκτακτων μέτρων, εφόσον υπάρξει ανάγκη κατά τη διάρκεια των ετών 2019 και 2020».

Ακόμη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για πλαίσιο εποπτείας το οποίο έχει εφαρμοστεί σε κράτη-μέλη που ήταν σε πρόγραμμα, όπως Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί σε ανάλογη εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των χρεών. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε όμως ότι «ο βαθμός εποπτείας τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια θα είναι πιο έντονος σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την Ιρλανδία».

Τις συγκεκριμένες δηλώσεις έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Δεν είδα στη σχετική συνέντευξη να γίνεται λόγος για μέτρα το 2018» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Βίζερ έκανε λόγο για τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.