Η «ανοιχτή» πρόσκληση σε Λαγκάρντ και το «θρίλερ» της αξιολόγησης
Ανεκεφαλαιοποίηση, «κόκκινα» δάνεια και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ.
Επίσημα ημερομηνία δεν έχει οριστεί. Όμως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ έχει λάβει πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο όσο και από και τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.
Το γεγονός της έλευσης της κ. Λαγκάρντ στην Αθήνα επιβεβαίωσε από τη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments Τζον Κουδούνης, ο οποίος χθες είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την επικεφαλής του Ταμείου στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου Concordia 2017.
Η αβεβαιότητα γύρω από την ημερομηνία της επίσκεψης συνδέεται εκ των πραγμάτων με τη στάση του ΔΝΤ κατά την τρέχουσα συγκυρία στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο κλιμακώνει τις πιέσεις ενόψει της γ' αξιολόγησης, μεταξύ άλλων, εγείροντας ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Από τη στιγμή που η παρουσία της κ. Λαγκάρντ στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει «κλειδώσει», όλα τα βλέμματα των κυβερνητικών είναι στραμμένα στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί από τις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον.
Θεωρείται κομβικής σημασίας η φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς εκεί θα αποφασιστεί η οριστική στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η ημερομηνία καθόδου των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται πιέσεις από τα τεχνικά κλιμάκια να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα που αφορούν στους πλειστηριασμούς και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι επικεφαλής των κλιμακίων έχουν ζητήσει απτά αποτελέσματα, όμως αυτήν τη στιγμή είναι αμφίβολο αν το ΔΝΤ θα αποδεχτεί να δώσει στα καινούργια νομοθετήματα τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να αποδώσει.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει τον Ιούλιο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ πρόσθετων κεφαλαίων, ανοίγοντας νέο θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Το γεγονός ότι τα «κόκκινα» δάνεια δεν μειώνονται σημαντικά μαρτυρά πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επιθυμεί ξεκάθαρη θέση για τις προθέσεις του ΔΝΤ σχετικά με το αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα.