Τα δύσκολα ζητήματα της αξιολόγησης και η στάση του ΔΝΤ
Στα μέσα Οκτωβρίου οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να καταφθάσουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και οι συσκέψεις τόσο στην οδό Νίκης όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς.
Το χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό. Η νέα έκθεση συμμόρφωσης επί των περίπου 95 προαπαιτούμενων θα πρέπει να συμφωνηθεί και να συνταχθεί μέσα σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 4 του μηνός.
Το deadline που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους αρμόδιους υπουργούς είναι να υλοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε κατά τις τελευταίες εβδομάδες της διαπραγμάτευσης οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στα δύσκολα μέτωπα αυτού του γύρου των διαβουλεύσεων.
Η έλευση των επικεφαλής των θεσμών για έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων θα εξαρτηθεί και από το πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, αλλά και από το πώς θα έχει προχωρήσει μέχρι τότε η υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
Αν η άφιξη των Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Νικόλα Τζαμαρόλι και Φραντσέσκο Ντρούντι στην Αθήνα δεν καταστεί εφικτή μέσα στον Οκτώβριο, τότε η πρώτη αποστολή των επικεφαλής θα μετατεθεί για τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς θα πρέπει μεσολαβήσει η αργία της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα, η φθινοπωρινή εορταστική σχολική εβδομάδα στην Ευρώπη (από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου), αλλά και το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Τα σημεία της διαπραγμάτευσης που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι, μεταξύ άλλων:
* Το ποια από τα 95 προαπαιτούμενα θεωρούνται τα πιο κρίσιμα αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων διαφάνηκε από τα κείμενα συμπερασμάτων που συντάχθηκαν αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας. Κυριαρχούν η επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων, η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, τα θέματα που συνδέονται με τη δημόσια διοίκηση, η εφαρμογή (στην πράξη πλέον) των πολιτικών για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, η μεταρρύθμιση του κλάδου ενέργειας και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
* Το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφωνία σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018. Το ενδεχόμενο να ζητηθεί η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2018 είναι αυτό που «τρομάζει» περισσότερο την ελληνική πλευρά.
Σημαντικό ρολό αναμένεται να παίξει και η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα βάλει στο τραπέζι το θέμα των νέων stress test των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να κριθεί αν απαιτείται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση πριν από το τέλος της τρίτης δανειακής σύμβασης.