Δύσκολη είναι η μάχη που καλούνται να δώσουν οι τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Και το πιο δύσκολο κομμάτι, το οποίο αναμένεται να «ταλαιπωρήσει» περισσότερο τις τράπεζες τους επόμενους μήνες, είναι το κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Οι δανειολήπτες συνεχίζουν να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις δόσεις τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στους μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέσω των οποίων οι τράπεζες επιχειρήσουν να «ξεφορτωθούν» τα ακίνητα που είναι συνδεδεμένα με τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Άλλωστε, το θέμα των «κόκκινων» δανείων απασχόλησε τη συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζη. Η κα Λαγκάρντ ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν ταχύτερα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, ενώ ξεκαθάρισε μέσω εκπροσώπων της πως θέλει να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καραμούζης παρουσίασε στην κα Λαγκάρντ στοιχεία για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα σε πολλά ζητήματα, παρά τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και την αβεβαιότητα που απείλησε να ακυρώσει την προσπάθεια των τραπεζών για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων.

Η συζήτηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων περιλάμβανε και τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται για ακόμα μια φορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην ανάγκη επίσπευσής τους, όπως επίσης στο φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, στις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων και στις ρευστοποιήσεις των μη βιώσιμων.

Να σημειωθεί ότι ο μεγάλος όγκος των καθυστερούμενων οφειλών -σχεδόν 102 δισ. ευρώ- είναι το «καρφί» που κρατά καθηλωμένες τις ελληνικές τράπεζες. Μέχρι το τέλος του 2019, τα καθυστερούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ.