«FAZ»: Τα λάθη Τσίπρα - Βαρουφάκη πήγαν την Ελλάδα πίσω
Ιδιάζουσα περίπτωση η ελληνική οικονομία, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ενώ η ευρωζώνη ανακάμπτει πλέον στο σύνολό της, «η Ελλάδα παραμένει μια ιδιάζουσα περίπτωση» συμπεραίνει η μηνιαία οικονομική ανάλυση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «μέχρι πρότινος η χώρα περνούσε βαθιά ύφεση ενώ και πέρσι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% και ήταν η μοναδική οικονομία της Ευρωζώνης με αρνητικό πρόσημο. Τα αίτια (…) θα πρέπει να αναζητηθούν στην πολιτική των τελευταίων ετών, υποστηρίζει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα ING Diba.
Ιδίως τα λάθη της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τους Τσίπρα και Βαρουφάκη το 2015 γύρισαν τη χώρα πίσω. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, δεν υπάρχουν ελπίδες ότι επίκειται ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Όπως επισημαίνει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τρέχουσα χρονιά αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενδεχομένως να χρειαστούν χρόνια μέχρι η χώρα να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρωζώνη».
Προσφυγικό: Χάος στην Ελλάδα
Στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής «Der Standard». Υπό τον τίτλο «Το κράτος αναλαμβάνει τη φροντίδα των προσφύγων: Χάος στην Ελλάδα» η εφημερίδα σημειώνει: «Λιγότεροι γιατροί, πολλά κενά: η κυβέρνηση πήρε τη θέση ΜΚΟ και των ΗΕ αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των μεταναστών χωρίς να έχει προνοήσει όμως εγκαίρως για το αναγκαίο προσωπικό».
Όπως αναφέρει η «Der Standard», «αυτές τις μέρες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στη βόρεια Αθήνα προχωρά σε μαζικές προσλήψεις. Η δημόσια υπηρεσία έχει προκηρύξει 850 θέσεις ορισμένου χρόνου για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανήκουστο για την Ελλάδα της κρίσης και των περικοπών. Ο χώρος εργασίας δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα ελκυστικός.
Το ιατρικό προσωπικό χρειάζεται για τα προσφυγικά καταλύματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέλαβε τον προπερασμένο μήνα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη θέση των πολυάριθμων διεθνών και τοπικών οργανώσεων αρωγής, δημιουργούνται τουλάχιστον κάποιες ευκαιρίες για τους Έλληνες: νέες δουλειές που χρηματοδοτούνται από προϋπολογισμούς εκατομμυρίων της Ε.Ε. που χρηματοδοτούσαν προηγουμένως τις οργανώσεις αρωγής. Για τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αντίθετα, τα πράγματα είναι χειρότερα εάν πιστέψει κανείς την κριτική των ΜΚΟ αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Στις αρχές του μήνα η ύπατη αρμοστεία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, μεταξύ άλλων, σε Λέσβο και Κω. Από τη στιγμή που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν παντού κενά. Μετά τις πρώτες βροχές αυτή την εβδομάδα οι σκηνές στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου πλημμύρισαν, λες και ήταν η αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015».
Η Μέρκελ δεν έχει ιδέες και οράματα
Πέντε μέρες μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι αναλυτές προχωρούν πλέον σε μια δεύτερη και ουσιαστικότερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων και του μηνύματος της κάλπης.
Η «Süddeutsche Zeitung» σχολιάζει: «Μετά από μια εβδομάδα δικαιολογημένης φρίκης για το εκλογικό αποτέλεσμα του AfD, ήρθε ο καιρός να το ξεπεράσει κανείς. Με τους Γερμανούς του 1945 κατέστη δυνατό να οικοδομηθεί μια δημοκρατία. Μετά το 1989 (…) προέκυψε η δημοκρατία του Βερολίνου, πολιτικά σταθερή, την οποία ζηλεύουν πολλοί Ευρωπαίοι για τον πολιτισμικό της πλούτο και την οικονομική της ευημερία. Οι επιτυχίες των Γκάουλαντ και Βάιντελ (σ.σ. κορυφαίοι υποψήφιοι του AfD) δεν είναι λόγος πανικού. Τα σημαντικά ζητήματα -όπως η ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, (…) της ισότητας των ευκαιριών- βρίσκονται προ πολλού στην ημερήσια διάταξη».
Η «Nürnberger Nachrichten» διερωτάται εάν η καγκελάριος Μέρκελ θα επιχειρήσει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς το ακροδεξιό στρατόπεδο: «(…) Στην περίπτωση αυτή η Μέρκελ θα πρέπει να κάνει περισσότερα, να μιλήσει και να εξηγήσει περισσότερα. Ωστόσο, άγεται και φέρεται. Στο εσωτερικό από τα υπόλοιπα κόμματα και στο εξωτερικό από έναν, κυρίως, πολιτικό ο οποίος κινείται τελείως διαφορετικά απ' ό,τι η ίδια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν έχει και με το παραπάνω όλα αυτά που λείπουν από τη Μέρκελ: ιδέες, οράματα και σχέδια».
Deutsche Welle