«Αίμα και δάκρυα» στον προϋπολογισμό του 2018
Καταργείται η έκπτωση φόρου. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με την πρόβλεψη ότι το φετινό πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,1-2,2% έναντι στόχου 1,75% ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, παρά το γεγονός ότι η εικόνα των φορολογικών εσόδων χαρακτηρίζεται ως προβληματική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στην «Ελευθερία του Τύπου».
Γνωρίζοντας ότι το τελικό σχέδιο θα πρέπει να περάσει από τις Συμπληγάδες των δανειστών, το οικονομικό επιτελείο επί της ουσίας... ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για την επόμενη χρονιά, χωρίς όμως να έχει plan B εάν «στραβώσει» κάτι από τις φετινές προβλέψεις. Πού στηρίζει τη βεβαιότητά του το υπουργείο Οικονομικών;
Στην πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%, η οποία χαρακτηρίζεται από διεθνείς αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες ως λίαν φιλόδοξη. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «ακτινογραφώντας» τις προβλέψεις του προσχεδίου, έβαλε αστερίσκο δίπλα στην εκτίμηση ότι φέτος το ΑΕΠ θα «τρέξει» με 1,8%, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου μάλλον δεν δικαιολογούν αυτή την πρόβλεψη. Τι σημαίνει αυτομάτως αυτό; Ότι, αν το ΑΕΠ δεν πιάσει το 1,8%, ο στόχος για επιτάχυνση στο 2,4% απομακρύνεται. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι, πέρα από τις όποιες εξελίξεις στο πεδίο της ανάπτυξης και πέρα από τις όποιες πιέσεις για νέα μέτρα, το 2018 φέρνει μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεχάσει.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα;
-Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 121.000.000 ευρώ (η κατάργηση ισχύει αναδρομικά από φέτος, άρα με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2018 θα υπάρξει πλήρης απόδοση του μέτρου).
-Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου μισθών-συντάξεων με εκτιμώμενο όφελος 68.000.000 ευρώ.
-Η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 47.000.000 ευρώ (με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το δημοσιονομικό όφελος πρέπει να είναι 58.000.000 ευρώ).
-Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες (θα συνυπολογίζονται στο εισόδημα και οι ασφαλιστικές εισφορές) με προσδοκία για 59.000.000 ευρώ.