«Λερναία Ύδρα» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου
Συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής το κράτος.
Στα ύψη ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τον Αύγουστο, οι οποίες ύστερα από πολλούς μήνες αναρριχήθηκαν πάνω από τα 6 δισ. ευρώ.
Παρά τις εκταμιεύσεις δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με στόχο την αποπληρωμή τους, αυτές παραμένουν πεισματικά στο… ύψος τους, καθώς από τη μία το υπουργείο πληρώνει και από την άλλη ξεφυτρώνουν καινούργια χρέη.
Μόνο τον Αύγουστο, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των επιστροφών φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Το σχετικό κονδύλι εκτοξεύτηκε από τα 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο στα 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, οπότε μαζί με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων του δημοσίου που παρέμειναν στο επίπεδο των 3,912 δισ. ευρώ, ο τελικός λογαριασμός έφτασε στα 6,026 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό μέχρι τώρα για το 2017 και το μεγαλύτερο από τον Δεκέμβριο του 2012.
Οι εκκρεμείς επιστροφές από την άμεση φορολογία ανήλθαν στα 1,503 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό του Ιουλίου ήταν 963 εκατ. ευρώ. Από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές από την έμμεση φορολογία αυξήθηκαν στα 451 εκατ. ευρώ ποσό που επίσης είχε να παρατηρηθεί από το 2012.
Από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, συνολικού ύψους 3,912 δισ. ευρώ, τα 2,309 δισ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις των οργανικών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων το 1,109 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
Προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί να παρουσιάσει στους δανειστές τα στοιχεία για τη διάθεση του συνόλου του ποσού που εκταμιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση και της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Μπορεί ένας από τους βασικούς στόχους του μνημονίου να ήταν η πλήρης αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του προγράμματος, πλην όμως αυτός ο στόχος δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς, παρά τα νέα δάνεια, οι υποχρεώσεις αντί να περιορίζονται αυξάνονται, όπως φάνηκε από τα στοιχεία του Αυγούστου.