Έρχεται «μαύρος» χειμώνας: Ρεύμα και πετρέλαιο «καίνε» τα νοικοκυριά
Στα ύψη τα τιμολόγια της ΔΕΗ - Στο 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης - Τα νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα θέρμανσης
«Χρυσό» θα πληρώσουν το ρεύμα αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά για άλλη μια χρονιά. Εκτός από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα καθώς και τις αυξήσεις σε φόρους και ΕΝΦΙΑ, τα νοικοκυριά και αυτό τον χειμώνα θα βρεθούν αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς.
Τις επόμενες ημέρες έρχεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να καταφύγουν σε σόμπες, κλιματιστικά, αερόθερμα σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εκατομμύρια νοικοκυριά αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα προτιμήσουν να μειώσουν περισσότερο τα έξοδα θέρμανσης από άλλες οικογενειακές δαπάνες, κάτι που δείχνει ότι η θέρμανση αποτελεί πλέον πολυτέλεια!
Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ
Η ΔΕΗ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τι πρόκειται να κάνει με τα τιμολόγια ΥΚΩ που έστειλαν πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στον… κατάλογο των οφειλετών. Ήδη η ΡΑΕ φαίνεται να καταλήγει στο ποσό των 375 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες της ΔΕΗ για ΥΚΩ την περίοδο 2012-2015, ποσό που αναμένεται τελικά να επωμιστούν οι καταναλωτές από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος.
Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕH επιμένει στη διεκδίκηση 700 εκατ. ευρώ για ποσά της περιόδου 2012-2016, τα οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να της αποδοθούν, καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι δαπάνες που έκανε για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Παράλληλα, η ΔΕΗ μέσα από την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου απειλεί με προσφυγή στη Διαιτησία, αμφισβητώντας τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς τον υπουργό ΠΕΝ πως τα ποσά που θα πρέπει να εισπράξει τελικά ανέρχονται σε 375 εκατ. ευρώ και όχι σε 700 εκατ. ευρώ, με σκοπό τον περιορισμό των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές.
Όποιο και αν είναι το ποσό, οι Έλληνες καταναλωτές είναι αυτοί που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» και θα δουν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν.
Για παράδειγμα, εάν ένα νοικοκυριό με τη σημερινή χρέωση ξεπεράσει το όριο των 2000 κιλοβατωρών, θα πληρώσει επιπλέον 64,5 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι κλίμακες είναι 0-1600 κιλοβατώρες (χρέωση 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα), 1601-2000 κιλοβατώρες (0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα), 2001-3000 κιλοβατώρες (0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα) και 3001 κιλοβατώρες και άνω (0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα), με τον καταναλωτή που ξεπερνά το όριο κατανάλωσης να χρεώνεται για όλη την ενέργεια που καταναλώνει με την υψηλότερη χρέωση της ανώτερης κλίμακας.
Στο 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης
Φέτος η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αγγίξει το 1 ευρώ, έναντι 92 λεπτών το λίτρο πέρυσι. Ωστόσο, παρά την αύξηση της τιμής του καυσίμου, εφέτος οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά.
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή να επηρεάζεται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών αλλά και από την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Να σημειωθεί πως η μέση τιμή του αργού πετρελαίου, που αποτελεί βάση αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών, διαμορφώθηκε στα 42,8 δολάρια το βαρέλι το 2016, εφέτος προβλέπεται στα 51,9 δολάρια το βαρέλι και το 2018 στα 52 δολάρια το βαρέλι.
Πέρυσι η λιανική τιμή διαμορφώθηκε στα 92-93 λεπτά το λίτρο, συμπεριλαμβανομένου και του περιθωρίου κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.
Λιγότεροι οι δικαιούχοι για το πετρέλαιο
Εφέτος που οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά αναμένεται και πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου. Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν.
Έτσι, το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή, στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Δηλαδή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν αισθητά μικρότερο επίδομα.