Stratfor: Απίθανη η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο
«Θα χρειαστεί νέα βοήθεια και μετά το 2018» αναφέρει το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιτύχει την πολυπόθητη «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση εκφράζει το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor, το οποίο σε ανάλυσή του υποστηρίζει ότι η χώρα δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς εξωτερική βοήθεια μετά το 2018.
«Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έχουν πλέον βελτιωθεί. Η Ελλάδα λαμβάνει τις υποδόσεις του προγράμματος τους τελευταίους μήνες χωρίς σημαντικά προβλήματα. Όμως δεδομένου ότι το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης αναμένεται να λήξει στα μέσα του 2018, και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για πρόωρες συνομιλίες για το τι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με διάφορες εφημερίδες και πηγές του Stratfor, η λήξη του προγράμματος δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, όπως έγινε με τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς η Ελλάδα πιθανώς να συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Η επόμενη στήριξη της Ελλάδας, όμως, δεν θα είναι απαραίτητα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, συνδεδεμένο με σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τα ερωτήματα για το τι μορφή θα λάβει αυτή η στήριξη -και ο τρόπος με τον οποίο θα απαντηθούν- μπορεί να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για την Ελλάδα την επόμενη χρονιά» σημειώνει η ανάλυση.
Μάλιστα, το Stratfor προχωρά σε μια ανησυχητική τοποθέτηση: «Είναι ασαφές εάν η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξωτερική βοήθεια» και προσθέτει:
«Είναι ασαφές αν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική υποστήριξη για τουλάχιστον μία δεκαετία, ακόμη κι αν έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές και έχει μειώσει το έλλειμμά της. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη ξανά και η ελληνική κεντρική τράπεζα προβλέπεται να αυξήσει το ΑΕΠ της προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,7% το 2017 και κατά 2,4% το 2018. Αλλά οι πιστωτές ανησυχούν ότι τα οφέλη δεν θα είναι επαρκή για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα με το χρέος της, το οποίο παραμένει -περίπου- στο 180% του ΑΕΠ», τονίζει το Stratfor, ενώ παραθέτει και τους προβληματισμούς των πιστωτών, ότι δηλαδή η Αθήνα πιθανώς να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις και πως τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστούν».
«Ως αποτέλεσμα, οι πιστωτές δεν αποκλείεται να πιέσουν την Αθήνα να υπογράψει μια νέα οικονομική συμφωνία -πιθανώς με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικές γραμμής ή παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης με χαλαρούς όρους- για να έχουν μια επίβλεψη των ελληνικών πολιτικών. Υπό αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν τρόπο να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να “πληρώσει” το πολιτικό τίμημα από τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του 2019. Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την μετατροπή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε περίπτωση που ίδρυμα αυτό δημιουργηθεί, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πελάτης του», σημειώνει.
«Είναι επίσης ασαφές τι είδους ελάφρυνση χρέους θα περέπει να περιμένει η Ελλάδα από τους πιστωτές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι τα επώδυνα μέτρα λιτότητας θα βοηθήσουν το κόμμα να κερδίσει ελάφρυνση χρέους στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα δεν θα δεχτεί κάποιο κούρεμα, αλλά η Αθήνα θα ήθελε τουλάχιστον να της δοθεί μια περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή, μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης και χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον αμφιλεγόμενο στη βόρεια Ευρώπη, και κυρίως στη Γερμανία. Ούτως η αλλιώς, η γερμανική κυβέρνηση αυτή την περίοδο προχωρά τις συζητήσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που αντιτίθεται στα προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα», αναφέρει το Stratfor.
«Μετά από χρόνια οικονομικής και πολιτικής κρίσης και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα θέλει να αποχαιρετήσει τους δανειστές της. Αλλά, ενώ τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν περάσει, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη», καταλήγει.