Είναι ίσως το μοναδικό θέμα που μπορεί να μπλοκάρει την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, είναι εφικτή ως το Σάββατο.

Ποιο είναι αυτό; Η διάσωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έβγαλε δύο θέματα: το πρώτο είναι ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη διαχείριση δημοσιονομικού χώρου 320.000.000 ευρώ, που βρέθηκε από την επισκόπηση δαπανών για το 2018.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, τα 240.000.000 ευρώ από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των προνοιακών επιδομάτων, δηλαδή των ενισχύσεων για τέκνα, αναπήρους κ.λπ., τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων.

Αν υπάρξει συμφωνία για την ύπαρξη αυτού του δημοσιονομικού χώρου, αλλά και συμφωνία ότι επαρκούν αυτά τα 240.000.000 ευρώ για να μην αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια των επιδομάτων, τότε η κυβέρνηση απαλλάσσεται από έναν βραχνά. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση περιπλέκεται. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί έχουν στοχοποιήσει τη μεγάλη διαφορά στις ενισχύσεις προς οικογένειες με 1-2 παιδιά και προς τρίτεκνες-πολύτεκνες οικογένειες.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι άνοιξε η συζήτηση για τον ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου, που κινδυνεύουν με επιβαρύνσεις από την Πρωτοχρονιά, αν δεν ανασταλεί για μια ακόμα φορά η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών.

Οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει ακόμα επί του ελληνικού αιτήματος και, όπως προκύπτει από τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα 80.000.000 ευρώ -από τα 320.000.000 ευρώ- ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ των νησιών.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωνε επί της ουσίας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ομάδα της Βελκουλέσκου εμφανίζεται ιδιαιτέρως «χαλαρή» και αποστασιοποιημένη από τις τρέχουσες διαβουλεύσεις.

«Εμείς δεν συντάσσουμε review, δεδομένου ότι το πρόγραμμά μας δεν είναι ακόμα ενεργό» σημείωσε ο Τζέρι Ράις, συνδέοντας την πρώτη «κανονική» αξιολόγηση με το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το χρέος.

Tέλος, στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τους θεσμούς, ο κ. Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στην έναρξη των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σημείωσε ότι θα συνεχιστούν.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 1/12/2017