Η νέα ελληνική εκστρατεία στο Εσκί Σεχίρ από τη ΔΕΗ
Σε συνεργασία με τον βιομηχανικό και ενεργειακό κολοσσό της Κίνας Shenhua η πρώτη επιχειρηματική έξοδος της επιχείρησης από τα στενά σύνορα της εγχώριας αγοράς.
Στο μακρινό και πονεμένο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, εκεί που τα ελληνικά στρατεύματα του Ελευθέριου Βενιζέλου έγραψαν ιστορία αλλά και ξεκίνησε το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής επιδιώκει να φτάσει η ΔΕΗ.
Ο λόγος για τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, η οποία σε συνεργασία με τον βιομηχανικό και ενεργειακό κολοσσό της Κίνας Shenhua θέλει να κάνει την πρώτη της επιχειρηματική έξοδο από τα στενά σύνορα της εγχώριας αγοράς. Στόχος η κατασκευή λιγνιτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.000 MW.
ΔΕΗ και Shenhua υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη συνέχεια του πρωθυπουργικού ταξιδιού τον περασμένο Μάιο στην Κίνα, ενώ η ελληνική επιχείρηση επίσης πριν τρεις μήνες συμφώνησε και με την China Development Bank για τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις που θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ επιχειρεί επενδυτικά ανοίγματα στο εξωτερικό. Και στο παρελθόν αποπειράθηκε, χωρίς όμως τα εγχειρήματά της να στεφθούν με επιτυχία. Συγκεκριμένα, το 2003 συμμετέχει σε διαγωνισμό της Ρουμανίας για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών διανομής Electrica Banat και Electrica Dabrogea. Περνά στη δεύτερη φάση, ωστόσο χάνει από την ισχυρή ENEL.
Το 2005 συμμετέχει στον διαγωνισμό για την πώληση του λιγνιτικού σταθμού στη Βουλγαρία Bobov Dol. Η προσφορά της ΔΕH ήταν η υψηλότερη, αλλά και πάλι χάνει τον διαγωνισμό. Προσφεύγει στα δικαστήρια, δικαιώνεται, αλλά τελικά το σχέδιο δεν υλοποιείται ποτέ.
Το 2007 βγαίνει ξανά εκτός συνόρων και διεκδικεί μαζί με το αμερικανικό fund ContourGlobal τον σταθμό στα Σκόπια TEC Negotino. Πάλι δίνει την υψηλότερη προσφορά, αλλά χάνει.
Το 2009 η ΔΕH μαζί με την RWE δίνουν προσφορά για την κατασκευή λιγντικής μονάδας στην Αλβανία. Και τότε έχασε.