«Πογκρόμ» κατά οφειλετών του Δημοσίου
Σοκ και δέος είναι το δόγμα των δανειστών, με την κυβέρνηση να σφίγγει τον κλοιό με 4 μέτρα-φωτιά
Και αυστηροποίηση της ρύθµισης των 100 δόσεων και ακόµα περισσότερες κατασχέσεις καταθέσεων ή εις χείραν τρίτου και ηλεκτρονικοί πλειστηριασµοί για το ∆ηµόσιο και νέος, αυστηρότερος Κώδικας Είσπραξης ∆ηµοσίων Εσόδων και νέος ηλεκτρονικός «Μεγάλος Αδελφός» για να φαίνονται µε το πάτηµα ενός κουµπιού όσοι έχουν χρήµατα ή λοιπά περιουσιακά στοιχεία στην άκρη, αλλά χρωστούν ταυτόχρονα στο ∆ηµόσιο.
Το οικονοµικό επιτελείο θα παραµείνει και το 2018 πιστό στη... γραµµή του «σκληρού ροκ» απέναντι στους οφειλέτες του ∆ηµοσίου. ∆εν είναι επιλογή, αλλά... υπακοή στις εντολές των δανειστών, οι οποίοι, τρία χρόνια µετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να τον... τιµωρούν για την υπερήφανη διαπραγµάτευση του πρώτου εξαµήνου του 2015 και τη χαριστική ρύθµιση των 100 δόσεων.
«Πρέπει οι φορολογούµενοι στην Ελλάδα να µάθουν να σέβονται και -γιατί όχι;να φοβούνται τις φορολογικές Αρχές», επισηµαίνει Ευρωπαίος αξιωµατούχος δίνοντας τον τόνο.
Το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο έχουν γίνει 1.000.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών είναι µόνο η... αρχή.
Το πογκρόµ εναντίον των οφειλετών θα συνεχιστεί µε µια σειρά από µέτρα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:
1 Η αυστηροποίηση της ρύθµισης των 100 δόσεων. Από 1ης/1/2018 όποιος έχει ενταχθεί στη ρύθµιση των 100 δόσεων θα πρέπει να εξοφλεί εµπρόθεσµα όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις προκειµένου να µη χαθεί η ρύθµιση και να µην αναβιώσουν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιµα που διαγράφηκαν στο πλαίσιο της ρύθµισης. Το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το νέο σύστηµα γίνεται κατανοητό µέσα από τα ακόλουθα παραδείγµατα:
-Φορολογούµενος είχε εντάξει τις οφειλές του σε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής 100 δόσεων και αποπληρώνει εγκαίρως τα ποσά των δόσεών του και όλες τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν. Στις 31/1/2018 εκπνέει η προθεσµία πληρωµής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017. Ο οφειλέτης εντάσσει αυτήν τη δόση στην πάγια ρύθµιση, απευθυνόµενος στην αρµόδια ∆ΟΥ στις 25/1/2018 (εµπρόθεσµα, δηλαδή πριν από τις 31/1/2018). Στην περίπτωση αυτή διατηρεί και τη ρύθµιση των 100 δόσεων, επειδή η ένταξη σε ρύθµιση της νέας οφειλή έγινε εµπρόθεσµα.
-Φορολογούµενος είχε εντάξει τις οφειλές του σε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής 100 δόσεων και έκτοτε αποπληρώνει εµπρόθεσµα τα ποσά των δόσεών του και όλες τις νέες οφειλές που προκύπτουν. Ο ίδιος οφειλέτης, όµως, πληρώνει εκπρόθεσµα στις 5/2/2018 τον ΦΠΑ της επιχείρησής του που έληγε στις 31/1/2018, χάνοντας στην περίπτωση αυτή τη ρύθµιση των 100 δόσεων, καθώς η νέα οφειλή δεν εξοφλήθηκε εµπρόθεσµα.
2 Μέσα στο 2018, η Εφορία θα κάνει το επόµενο βήµα, χτυπώντας, µετά τις καταθέσεις, και τους µισθούς και τα ακίνητα. Στο αναθεωρηµένο µνηµόνιο υπάρχει ρητή δέσµευση να επεκταθούν και στο ∆ηµόσιο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασµοί. Ο Κώδικας Είσπραξης ∆ηµοσίων Εσόδων δεν εξαιρεί κανένα ακίνητο από τον πλειστηριασµό, οπότε είναι πολύ πιθανός, αν κάποιος δεν κινήσει διαδικασίες προστασίας (µέσω του Νόµου Κατσέλη). Η ΑΑ∆Ε θα ακολουθήσει, τουλάχιστον για το 2018, τον κανόνα «επίθεσης κατά κύριο λόγο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», ώστε να µη θιγούν µικροοφειλέτες µε µοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους.
3 Η επιλογή των οφειλετών εις βάρος των οποίων θα κινηθούν οι διαδικασίες κατάσχεσης ακινήτων θα επιδιωχθεί να γίνει πιο «στοχευµένη» µε την υποστήριξη της τεχνολογίας. Ολες οι βάσεις δεδοµένων θα διασυνδεθούν, ώστε οι φορολογικές Αρχές να έχουν πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών. Η διασύνδεση θα αφορά, εκτός από τις τράπεζες, τις χρηµατιστηριακές Αρχές, τα ασφαλιστικά ταµεία, το Κτηµατολόγιο κ.λπ. Ο σκοπός της διασύνδεσης -ήδη προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισµός µε προοπτική όλα να είναι έτοιµα µέσα στο 2018είναι τα περιουσιακά στοιχεία να εντοπίζονται µε το πάτηµα ενός κουµπιού και οι κατασχέσεις να γίνονται µε συνοπτικές και αυτοµατοποιηµένες διαδικασίες.
4 Μνηµονιακή υποχρέωση αποτελεί και η εκ νέου αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης ∆ηµοσίων Εσόδων. Ο ΚΕ∆Ε είναι το «ευαγγέλιο» των κατασχέσεων τόσο για τις Εφορίες όσο και για τα ασφαλιστικά ταµεία. Ο εκσυγχρονισµός, που αποτελεί «προαπαιτούµενο» για την ολοκλήρωση της επόµενης αξιολόγησης και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προτού εκπνεύσει το 4ο Μνηµόνιο, δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2018, θα συνδυαστεί µε τη διασύνδεση των εισπρακτικών µηχανισµών της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταµείων.
Δημοσιεύθηκε στο moneyPro, της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017