Στόχος των τραπεζών 10.000 αποχωρήσεις εργαζομένων έως το 2020
Με εντεινόμενο ρυθμό θα συνεχιστεί το «ξεκαθάρισμα» στον τραπεζικό κλάδο εντός του 2018, με αποτέλεσμα να χαθεί το 10% των θέσεων εργασίας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα οικονομική πραγματικότητα αναμένεται να εκλείψουν τα πολλές φορές «πλουσιοπάροχα» προγράμματα εθελουσίας εξόδου του πρόσφατου παρελθόντος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, μέσα στον ερχόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα δουν την έξοδο 3.500 με 4.000 τραπεζοϋπάλληλοι ώστε το δυναμικό των τραπεζών να περιοριστεί στα 37.000 άτομα.
Η τάση αυτή θα συνεχιστεί τη διετία 2019-2020 με στόχο έπειτα από τρία χρόνια ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειωθεί στις 27.000. Δηλαδή θα υπάρξουν επιπλέον 10.000 αποχωρήσεις. Παράλληλα θα μειωθεί και το δίκτυο των καταστημάτων στα 1.300, από 2.000 περίπου που είναι σήμερα.
Αυτό που προβληματίζει τους συνδικαλιστές είναι οι νέοι μέθοδοι που πλέον άρχισαν να χρησιμοποιούν οι τράπεζες.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Τράπεζα Πειραιώς η οποία προχώρησε σε συμφωνία μεταφοράς των οργανικών μονάδων ασφάλειας και καθαριότητας σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρείες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, η μεταφορά 120 υπαλλήλων διέπεται από το ΠΔ 178/2002, το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης τμήματος επιχείρησης.
Ως εκ τούτου για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους δεν θίγονται οι συμβάσεις εργασίας τους, οι οποίες διατηρούνται και υπό τον νέο φορέα με τους ίδιους όρους εργασίας. Σύμφωνα με την Πειραιώς, διατηρείται σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους για δύο ακόμη χρόνια, καθώς και οι υφιστάμενοι όροι των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων τους μέχρι την αποπληρωμή τους.
Πάντως, η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της μιλά για «συγκαλυμμένες απολύσεις» οι οποίες μπορεί στο μέλλον να συνεχιστούν με τη μέθοδο της απόσχισης μονάδων, τομέων και υπηρεσιών μιας τράπεζας.
Η ΟΤΟΕ ζητά να εξεταστούν άλλοι τρόποι αποχώρησης προσωπικού, που θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 22/12/2017