Ο Τσακαλώτος παραδέχεται την επιτήρηση και αρνείται την υπερφορολόγηση
«Έχουμε ιδέες για την ανάπτυξη» λέει και τάζει παροχές με το 0,8% ανόδου του ΑΕΠ
Στην γερμανική εφημερίδα FAZ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος Γερμανίας-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και εξόδου του Ταμείου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται ότι μετά το τέλος του Μνημονίου «θα υπάρξει μια μορφή επιτήρησης, όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη χώρα με πρόγραμμα», σημειώνοντας ότι μπορεί να είναι πιο λεπτομερής για την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο ο Ευ.Τσακαλώτος τονίζει: «Σύμφωνα με το ΔΝΤ από το 'μαξιλάρι' θα πρέπει να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για 1,5-2 χρόνια. Δεν θα έχουμε ωστόσο πρόσβαση στα χρήματα αυτά για τις δαπάνες του Δημοσίου.»
Όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εμπροσθοβαρές και ότι οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν στην αρχή. Τώρα το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση και βελτίωση μεταρρυθμιστικών βημάτων που έχουν ήδη γίνει και όχι θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα».
Για την ανάπτυξη... υπάρχουν ιδέες
Στο ερώτημα πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης ο υπουργός Οικονομικών απάντησε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, άλλες που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής και άλλες που πρέπει να ξεκινήσουν, όπως ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αποδοτικότερη δημόσια διοίκηση, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και καλύτερο επενδυτικό κλίμα. Ζητούμενο είναι ταυτόχρονα η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, μιας και οι συστημικές τράπεζες είναι επιβαρυμένες με κόκκινα δάνεια. Για το λόγο αυτό έχουμε πολλές ιδέες, για μια ελληνική δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για το πώς θα αξιοποιήσουμε χρήματα της Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων και για το πώς από κονδύλια περιφερειακής ανάπτυξης δεν θα ωφεληθεί μόνο η υποδομή, αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις.»
«Η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή»
Επιβαρύνατε υπερβολικά με φόρος τους Έλληνες θυσιάζοντας την ανάπτυξη; ρωτά ο δημοσιογράφος της FAZ: «Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε υπέρ του δέοντος τμήματα της κοινωνίας. Τώρα όμως δημιουργούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσουμε τα βάρη στα εν λόγω τμήματα της κοινωνίας» απαντά ο υπουργός, για να συμπληρώσει το εξής: «Συνολικά όμως η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή».
Βλέπει μάλιστα και περιθώρια φοροελαφρύνσεων με το... 0,8% ανάπτυξη που πέτυχε η Ελλάδα, ενώ μοιράζει και νέες υποσχέσεις κοινωνικό μέρισμα και αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σε ερώτηση για το μέλλον του ελληνικού χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Θα είναι μια δοκιμή για όλους μας να δούμε αν οι αγορές λάβουν το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σε περίπτωση ωστόσο που ζητούσαμε μια προληπτική γραμμή στήριξης τότε δεν θα αξιολογούνταν ποτέ αντικειμενικά η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Για το χρέος έχουμε δύο στόχους: μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 2%, οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες να μην ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και μετά να μην είναι υψηλότερες από 20%. Έτσι διασφαλίζουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τα δημοσιονομικά μας και είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποίες ελαφρύνσεις απαιτούνται»
Πηγή: DW