Εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο άδικος ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει. Στο «ολιστικό σχέδιο» της επόμενης μέρας για τη χώρα και την οικονομία, προαναγγέλεται η μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ με σταθερό μακροπρόθεσμο στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος φόρος που διαχρονικά εξελίχθηκε σε εφιάλτη για κάθε κυβέρνηση, είναι μία από τις πλέον σταθερές πηγές εσόδων, κατά συνέπεια δύσκολα φεύγει από την εξίσωση.

Στο σχέδιο γίνεται λόγος για προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ μέσω της εξίσωσης των εμπορικών αντικειμενικών αξιών. «Αυτή η προσαρμογή θα καταστήσει βιώσιμα, μακροπρόθεσμα, τα έσοδα και θα οδηγήσει σε δίκαιη κατανομή του φόρου επί των ακινήτων. Επιπλέον, η προσαρμογή αυτή θα ευθυγραμμίσει το ελληνικό κράτος με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ, εξαλείφοντας τις σχετικές δικαστικές διαφορές. Θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αποτίμησης για την τακτική ενημέρωση των φορολογικών αξιών (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ακινήτων) και για περαιτέρω βελτιώσεις του φόρου ακίνητης περιουσίας ώστε οι αξίες αυτές να συγκλίνουν με τις πραγματικές αγοραίες αξίες των ακινήτων» αναφέρεται στο κείμενο.

Για τη φορολογία, οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να μειωθούν οι φόροι, αλλά αυτό θα γίνει πράξη μόνο όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά: «Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τα προσεχή έτη είναι να δημιουργηθεί ένα φορολογικό σύστημα σταθερό, φιλικό προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, το οποίο θα είναι δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση για να προστεθεί: «Θα πρέπει να εξασφαλίσει τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, η οποία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής, υπό τον όρο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι επαρκή για τη χρηματοδότηση τέτοιων μέτρων».

Για τις συντάξεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι δαπάνες μειώνονται σε ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ από το 2025 η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά μόνο την εθνική σύνταξη των 385 ευρώ: «Οι εξοικονομήσεις πόρων αναμένεται να φτάσουν το 2,8% του ΑΕΠ έως το 2020 και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα. Οι δαπάνες για τις συντάξεις αναμένεται να μειωθούν από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 13,4% έως το 2020 και σε 12,9% το 2040 -λαμβάνοντας υπόψη και την αυξηση του ΑΕΠ-, σε σύγκριση με το 13% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί. Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης διασφαλίζει τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος».