Handelsblatt: Το ΔΝΤ είναι δύσκολο να παραμείνει στο πρόγραμμα
Με φόντο τη συνεδρίαση του Washington Group
Με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους πιστωτές ασχολείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με φόντο τη συνεδρίαση του Washington Group που λαμβάνει χώρα στα περιθώρια της συνόδου του G7 στον Καναδά.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της γερμανικής εφημερίδας, ο κυβερνητικός συνασπισμός προεξέχοντος της Χριστιανικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ οδηγείται στην άποψη ότι το ΔΝΤ δε θα χρειαστεί να συμμετέχει χρηματοδοτικά από τη στιγμή που η απαίτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο ανατρέχει στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για το χρέος μη παραλείποντας να υπογραμμίσει με δεικτικό τρόπο τη σύνθεση του επικείμενου Washington Group ενώ θέλοντας να τονίσει τη σημασία του, επικεντρώνει την επιχειρηματολογία του γύρω από το αγκάθι των διαπραγματεύσεων.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στον γαλλικό μηχανισμό ο οποίος συνδέει την αποπληρωμή χρέους με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Υπογραμμίζεται πως το Βερολίνο θέτει ως όρο ο εν λόγω μηχανισμός να μην είναι αυτόματος καθώς επίσης και να ενεργοποιείται ύστερα από έγκριση της Bundenstag και με την προϋπόθεση να τηρούνται σε απόλυτο βαθμό οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός δημοσιογράφος: «Για τον Όλαφ Σόλτς δεν είναι πρόβλημα οι διαφωνίες καθώς πιστεύει πως μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Αλλά, ο υπουργός Οικονομικών λογαριάζει χωρίς το ΔΝΤ. Το Ταμείο θεωρεί πως μέχρι την 21η Ιουνίου θα είναι πολύ αργά καθώς θα είναι αδύνατο ακόμα και με συμφωνία για το χρέος να ενεργοποιηθεί η χρηματοδοτική του συμβολή στο ελληνικό πρόγραμμα».
Σε αυτό το πλαίσιο η Handelsblatt εκτιμά πως το κλίμα στη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ δείχνει να αλλάζει για το ΔΝΤ. Ο βουλευτής του CDU Έκχαρντ Ρέχμπεργκ θεωρεί πως «δεν είναι αναγκαία η χρηματοδοτική συμβολή του ΔΝΤ, γιατί τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος βοήθειας δεν θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τον Αύγουστο». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το «βραβείο» για τη συμμετοχή του Ταμείου είναι πολύ μικρό. Εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε υψηλή αναδιάρθρωση χρέους, «τότε θα είναι πολύ δύσκολο να τη δεχτούμε».
Την ίδια άποψη όμως, συμμερίζεται και το CSU. «Ήταν θετικό το ότι συνέδραμε το ΔΝΤ στο νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της Ελλάδας», ανέφερε ο Χανς Μίχελμπαχ, ο πρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών και συνέχισε: «Ωστόσο εάν ένα “κούρεμα” χρέους είναι η προϋπόθεση για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Ταμείο, τότε οι δρόμοι μας θα έπρεπε να είναι διαφορετικοί, ιδίως στο βαθμό που η χρηματοδοτική του συμμετοχή περιορίζεται μόλις στο 1,6 δισ. Ευρώ».
«Οι απαιτήσεις του για τη μεγάλη ελάφρυνση χρέους είναι υπερβολικές, μοιάζουν σχεδόν με “κούρεμα”. Όταν είχαμε αποφασίσει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές», ανέφερε από την πλευρά του το στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αλόις Ράινερ.
ο αρθρογράφος ολοκληρώνοντας υποστηρίζει πως Παρόλο που το Βερολίνο υποβαθμίζει το ζήτημα, αυτό παραμένει εξαιρετικά άβολο για τη Μέρκελ, και υπογραμμίζει: «Τουλάχιστον παραμένει μια μικρή παρηγοριά: Ακόμα και εάν δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά τοΔΝΤ, θα συνδράμει τεχνικά μέχρι το τέλος καθώς επίσης και στις μεταμνημονιακές αξιολογήσει».
Πηγή: Handelsblatt