Βόμβα από ESM: Το 2015 η Ελλάδα πήγε τρία χρόνια πίσω
«Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη. Είχε ανάκαμψη της οικονομίας, είχε έξοδο στις αγορές».
Σάλο προκάλεσε η απάντηση του εκπροσώπου του ESM στο κουαρτέτο, Νικόλα Τζαμαρόλι, όταν δέχθηκε ερώτηση για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο συνέδριο του Economist.
«Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη. Είχε ανάκαμψη της οικονομίας, είχε έξοδο στις αγορές. Ολα αναστράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια ανάπτυξης και τον ενάρετο κύκλο στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ό,τι έγινε έγινε και επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στις αγορές.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Φίλιπ Γκέρσον έδωσε γκρίζες προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας: «Το χρέος είναι μη βιώσιμο. Παραμένουν σημαντικές διαφορές με τους Ευρωπαίους γι' αυτό το θέμα. Η Ελλάδα γερνάει πιο γρήγορα και σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα, αυτό οδηγεί σε μη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, σχολίασε πως «ίσως χρειάζεται σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές να προβλεφθούν ταμειακά μαξιλάρια. Το σύστημα πρόνοιας απέχει πολύ από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης».
Τέλος, για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο περιέγραψε ένα πλαίσιο που θα επανεξετάζεται κάθε 6 μήνες αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διατηρηθεί για 2 ή 3 χρόνια.