Goldman Sachs: Οι αγορές θα επιβληθούν στην Ελλάδα
Eκτιμά ότι με την οικονομία να βρίσκεται σε ανάπτυξη και την επιστροφή στις αγορές στον ορίζοντα, είναι απίθανο τα πολιτικά κόμματα να θέσουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία.
Θετική χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα η Goldman Sachs, διευκρινίζοντας, όμως, ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, θα θέσει σε κίνδυνο τη μεταμνηνιακή πορεία της χώρας.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι με την οικονομία να βρίσκεται σε ανάπτυξη και την επιστροφή στις αγορές στον ορίζοντα, είναι απίθανο τα πολιτικά κόμματα να θέσουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι οι αγορές θα έχουν συνεχώς στο μικροσκόπιο τα μέτρα που θα εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με αποτέλεσμα εκτός από την εποπτεία του ΔΝΤ και της Κομισιόν, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής συμφωνίας, να υπάρχει και κάποιο είδος πειθαρχίας που θα επιβάλλεται από τις ίδιες τις αγορές. «Αυτό θα συμβάλλει στον περιορισμό του ηθικού κινδύνου και στην αποφυγή της εφαρμογής οικονομικών πολιτικών που ανατρέπουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα», προσθέτουν οι αναλυτές της Goldman.
Μάλιστα, υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν το μεταμνηνιακό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αν, για παράδειγμα, η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής στη Γερμανία μπορεί να ενισχύσει τις πιέσεις προς τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Πιθανή κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να κάνει τα εμπλεκόμενα μέρη να αμφισβητήσουν τη «βιωσιμότητα» της συμφωνίας.
Επίσης, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας. Στο βασικό σενάριο της Goldman, που δεν προβλέπει έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, οι αρνητικές επιδράσεις από τα ιταλικά ομόλογα θα είναι περιορισμένες για τους ελληνικούς τίτλους. Ωστόσο, αν δούμε ένα παρατεταμένο sell-off εξαιτίας των ανησυχιών για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, θα αμφισβητηθεί η επάρκεια του κεφαλαιακού αποθέματος της Ελλάδας.