Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε ένα χαμηλό σημείο ισορροπίας, όπου οι εγχώριες αποταμιεύσεις χρηματοδοτούν τις επενδύσεις χωρίς την ανάγκη δανεισμού από το εξωτερικό, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Προσθέτει ωστόσο ότι αν ληφθούν υπόψη οι αποσβέσεις, τότε τα επίπεδα των καθαρών αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι αρνητικά, δηλαδή δεν βάζουμε στην άκρη και δεν επενδύουμε όσα απαιτούνται, όχι μόνο για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που φθείρεται, αλλά και να τον αυξήσουμε, ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.

«Αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε είναι να αυξηθούν οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις χωρίς όμως να υπονομευθεί η μακροοικονομική ισορροπία που έχει επιτευχθεί», τονίζει. «Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο δανεισμό από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι χρηματοδοτούνται ιδιωτικές επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις, και όχι δημόσια κατανάλωση μέσω υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ώστε να προκύπτουν οι αναγκαίοι πόροι εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους και να μην δημιουργούνται αμφιβολίες στους επενδυτές για το αν μπορεί η χώρα να εξυπηρετεί τα χρέη της. Το υπαρξιακό ερώτημα στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε όλοι, πολιτική τάξη, επιχειρηματική κοινότητα και κοινωνία, είναι αν θα επιλέξουμε να μεταβιβάσουμε παραγωγικούς πόρους προς τις νεότερες γενιές, δημιουργώντας κίνητρα για την επιστροφή τους στη χώρα μας, ή θα αδρανήσουμε για άλλη μια φορά οδηγώντας την Ελλάδα στο να γίνει μια χώρα γερόντων χωρίς οικονομικό σφρίγος».

Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι μετά τη συμφωνία για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η αγορά δείχνει να κρατά στάση αναμονής, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να υποχωρεί ελαφρά τον Ιούνιο του 2018 (στις 102,5 από 104,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα), έπειτα από αξιοσημείωτη άνοδο τους δύο προηγούμενους μήνες. Θετικές, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι οι προσδοκίες στη μεταποίηση αναφορικά με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες -ιδίως από το εξωτερικό- και την απασχόληση, παρά την υποχώρηση του κλίματος στη βιομηχανία που σημειώνεται από την αρχή του έτους σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω των τάσεων προστατευτισμού που αναπτύσσονται.

Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας (καταναλωτική εμπιστοσύνη) μεγαλώνει, ενόψει της εφαρμογής των μέτρων για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση των καταθέσεών τους για 4ο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο του 2018 (+Euro339 εκατ.). Αντίθετα, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις παρέμεινε αρνητική (-1,9% τον Μάιο του 2018).