BBC: H έξοδος από τα μνημόνια δίνει ελάχιστες ελπίδες στους νέους - Η ζημιά έχει ήδη γίνει
«Οι συνέπειες θα είναι ορατές για δεκαετίες» σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο
Ένα εκτενές ρεπορτάζ για την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια παρουσιάζει το BBC.
Σύμφωνα με το αφιέρωμα που παρουσιάζει, η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές της θέλουν να χαρακτηρίζουν το τέλος της τελευταίας διάσωσης ως καλό, έχοντας αποφύγει ένα «Grexit», ωστόσο για πολλούς Έλληνες - ειδικά για τους νέους - η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται μια πρόσφατη δημοσκόπηση αναφέρει ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού πιστεύουν ότι η χώρα έχει οδηγηθεί προς λάθος κατεύθυνση. Το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι τα μέτρα διάσωσης, αντί να σώσουν την Ελλάδα, έβλαψαν πραγματικά τη χώρα.
Σύμφωνα με το ίδιο, η φορολογία παραμένει υψηλή και πάνω από το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δανειστές θα παρακολουθούν προσεκτικά τις δαπάνες της χώρας τα επόμενα χρόνια
Μεταξύ του 2008 και του 2016 η χώρα έχασε σχεδόν το 4% των πολιτών της στη μετανάστευση - περισσότερους από 400.000 ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα γερνάει. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει υπερβεί τα τέσσερα χρόνια από το 2008 και ενώ οι ηλικίες 20 έως 39 ετών αποτελούσαν το 29% του πληθυσμού, αυτό έπεσε μόλις στο 24%.
Όπως τονίζεται η κρίση που χτύπησε όλους τους Έλληνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην υψηλή ανεργία των νέων που για τους κάτω των 25 φτάνει το 58%. «Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι, και δικαίως, ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν για χρόνια» δηλώνει στο BBC ο λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Μπράιτον Βασίλης Λεοντίτσης. «Η καθημερινή πραγματικότητα των νέων Ελλήνων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη» προσθέτει.
Ο κ. Λεοντίτσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κατάλαβε ότι έπρεπε να υλοποιήσει τις πολιτικές λιτότητας από την Τρόικα. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση που οραματίστηκε δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο του όχι μόνο διατήρησε τις πολιτικές λιτότητας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τις έκανε και πιο ισχυρές. Τρία χρόνια μετά το τρίτο δανειακό πρόγραμμα τελειώνει. Αλλά οι συνέπειες θα είναι ορατές για δεκαετίες» σημειώνει το BBC.
Το άρθρο κλείνει ξανά με τον Γιώργο Χρηστίδη ο οποίος πλέον φοβάται για το μέλλον των δύο παιδιών του ηλικίας 5 και 11 ετών. «Φοβάμαι για το μέλλον τους εδώ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πάρει χρόνια ή δεκαετίες για την Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα ευδαιμονίας.
Γι’ αυτό οι γονείς όπως εγώ προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό με βάση τις ικανότητές τους προκειμένου να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με τις ικανότητες και γνώσεις που θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν ευκαιρίες γνώσης και εργασίας στο εξωτερικό – αν αυτό χρειαστεί».