Άρθρο - κόλαφος του Guardian για το success story της κυβέρνησης
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει η βρετανική εφημερίδα το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα
Ένα άρθρο-κόλαφο για το λεγόμενο ελληνικό success story εν όψει της αυριανής επίσημης εξόδου της χώρας μας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, φιλοξενεί ο βρετανικός Guardian που χαρακτηριζει την ελληνική διάσωση ως μια κολοσσιαία αποτυχία.
Με άρθρο που υπογράφει στον Guardian, ο Λάρι Έλιοτ σημειώνει ότι μπορεί η Ελλάδα -επιτέλους- να αποχωρεί από τα μνημόνια, ωστόσο αυτό που παρουσιάζεται ως ελληνικό success story δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.
"Πρόκειται για μια διαφημιστική εκστρατεία που παρουσιάζει την Ελλάδα ως ένα success story, ένα φόρο τιμής στην αλληλεγγύη και μια λογική προσέγγιση που έχει αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα και παρεμπόδισε την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει το ευρώ. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια", σημειώνει ο αρθρογράφος.
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η ελληνική διάσωση ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία καθώς παρά τα πακέτα διάσωσης η ελληνική οικονομία έχει τεράστιο έδαφος για να καλύψει, καθώς έχασε το 1/3 του ΑΕΠ της κατά τα χρόνια της κρίσης.
Κάνοντας μια αναδρομή στην οικονομική βοήθεια που δέχτηκε η ελληνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, ο Έλιοτ καταλήγει στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη τακτική λιτότητας οδήγησε σε χαμένες θέσεις εργασίας και χαμένα φορολογικά έσοδα, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε οδηγώντας σε επιπλέον περικοπές.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το αρχικό σχέδιο διάσωσης προέβλεπε χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα τη συρρίκνωσης του ελλείμματος κατά 7,5% το 2010. Αυτό δεν ήταν ποτέ εφικτό αλλά βασίστηκε στη θεωρία ότι η δέσμευση για συρρίκνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και για μείωση των επιπέδων δημόσιου χρέους θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Οι επενδυτές θα απαιτούσαν χαμηλότερη πριμοδότηση για την κατοχή κρατικού χρέους και αυτό θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα σε χαμηλότερα επιτόκια. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων επενδύσεων, που είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο. Η μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα και η μείωση των παροχών οδήγησαν σε χαμηλότερη κατανάλωση και περαιτέρω συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων.
«Τελικά αυτή η προσέγγιση οδήγησε σε μια σπειροειδή πτώση καθώς χάθηκαν θέσεις εργασίας και συρρικνώθηκαν τα φορολογικά έσοδα. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε αντί να μειωθεί οδηγώντας σε πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές», σημειώνει στο άρθρο του ο Guardian.