Οι ημερομηνίες-σταθμοί για συντάξεις και φόρους
Ενα «καυτό» φθινόπωρο ξεκινάει για την κυβέρνηση µε το «καληµέρα» της µεταµνηµονιακής περιόδου.
Μακρύς θα είναι ο κατάλογος των διαπραγµατεύσεων της Αθήνας µε τους δανειστές της και στη µετα-Μνηµόνιο εποχή, η οποία «ξηµέρωσε» µε το που έδειξε το ηµερολόγιο 21 Αυγούστου. Ο χρόνος όµως µέσα στον οποίο θα γίνουν οι διαβουλεύσεις που θα κρίνουν ουσιαστικά το αν θα µειωθούν ή όχι οι συντάξεις, το αν θα υπάρξουν µειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, µόνο µακρύς δεν θα είναι. Μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, πρακτικά θα έχουν τελειώσει τα πάντα, ενώ η επισηµοποίηση των όποιων αποφάσεων θα γίνει στο Eurogroup της 5ης Νοεµβρίου.
Ενα «καυτό» φθινόπωρο ξεκινάει για την κυβέρνηση µε το «καληµέρα» της µεταµνηµονιακής περιόδου.
3 Σεπτεμβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίµηνο της φετινής χρονιάς. Ενα ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 2% ή µεγαλύτερο θα είναι αρκετό για να δώσει «φτερά» στο οικονοµικό επιτελείο, ώστε να διεκδικήσει και την καταβολή έκτακτου µερίσµατος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και το «πάγωµα» των συντάξεων από την 1/1/2019, αλλά και τη χρηµατοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων. Προς το παρόν, υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τις λιανικές πωλήσεις και τα έσοδα του τουρισµού, αλλά οι εισαγωγές ήταν ιδιαίτερα αυξηµένες στο δεύτερο εξάµηνο. Ολα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επενδύσεων.
7 Σεπτεμβρίου: Είναι η ηµεροµηνία πραγµατοποίησης του πρώτου Eurogroup µετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά -κυρίωςµετά την έξοδο της 5ης χώρας της ευρωζώνης από τα Μνηµόνια. Η ατζέντα δεν έχει ανακοινωθεί ακόµη. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης να ενηµερωθούν για την πρώτη αποστολή του µεταµνηµονιακού κουαρτέτου στην Αθήνα, µε στόχο τον έλεγχο του προϋπολογισµού και την εκτέλεση των συµφωνηθέντων.
8 Σεπτεμβρίου: Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την οµιλία του στη ∆ΕΘ. Η προετοιµασία της οµιλίας έχει ξεκινήσει πριν από τις θερινές διακοπές, µε τον κύριο όγκο των εργασιών να εκτελείται από το οικονοµικό επιτελείο. Το ζητούµενο είναι να περιγραφεί η επόµενη ηµέρα και ειδικά τα τρία «πακέτα» παροχών: το έκτακτο µέρισµα µέσα στο 2018, οι µειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την 1/1/2019 και, κυρίως, το πάγωµα των συντάξεων, έστω µε αντάλλαγµα τη µη ενεργοποίηση των λεγόµενων αντιµέτρων.
10 Σεπτεμβρίου: Οπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ∆ΝΤ, Κοµισιόν και Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Σταθερότητας) θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεµβρίου για τον πρώτο µεταµνηµονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονοµίας και ειδικά την κατάρτιση του προϋπολογισµού της επόµενης χρονιάς. Πρακτικά, στο επίκεντρο θα βρεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισµού του 2019, το οποίο και θα πρέπει να αποτυπώσει από τη µια τον τρόπο µε τον οποίο θα παραχθεί πρωτογενές πλεόνασµα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη να «χωρέσει» όλες τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.
1 Οκτωβρίου: Θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισµού στη Βουλή και πλέον να αποτυπωθούν για πρώτη φορά δηµόσια τα αποτελέσµατα των διαβουλεύσεων µε τους δανειστές. Για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, οι προβλέψεις του προσχεδίου θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στις τελικές, καθώς µέχρι τις 16 Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισµός στην Κοµισιόν βάσει των διαδικασιών ελέγχου του ευρωπαϊκού εξαµήνου, στο οποίο έχει ήδη υπαχθεί η Ελλάδα.
5 Νοεμβρίου: Είναι το Eurogroup του συγκεκριµένου µήνα, το οποίο αναµένεται να ασχοληθεί µε την Ελλάδα. Θα συζητηθεί τόσο ο προϋπολογισµός και το θέµα των µέτρων και των αντιµέτρων της επόµενης χρονιάς, όπως επίσης και το περιεχόµενο της έκθεσης που θα συντάξουν οι θεσµοί µετά την παρακολούθηση της ελληνικής οικονοµίας. Το περιεχόµενο αυτής της έκθεσης θα κρίνει και το αν θα προχωρήσει ή όχι η εκταµίευση της πρώτης δόσης µε τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs, ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 25/8/2018