Μεγάλη πτώση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 101,3 μονάδες, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2017.

Τα στοιχεία, τα οποία ενσωματώνουν και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, δείχνουν οτι οι προσδοκίες για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, είναι πολύ περιορισμένες, ενώ το οικονομικό κλίμα πλήττει η συζήτηση περί αναστολής των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων και η προεκλογική ατμόσφαιρα.

Επίσης, οι παράγοντες της αγοράς δεν φαίνεται να πείθονται για τα περί εξόδου από τα μνημόνια και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Αλλωστε τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν ανοδική πορεία, ενώ μόλις χθές η Moody’s απείλησε με περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της με τους εταίρους.

Τα στοιχεία καταγράφουν σημαντική πτώση σε όλους τους επιμέρους δείκτες: στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στο λιανεμπόριο, αλλά και στις κατασκευές. Ελαφρά βελτίωση καταγράφεται μόνο στον δείκτη των καταναλωτών.

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρουσιάζεται πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, γεγονός που προβληματίζει το Υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν καταφέρνει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος λέγεται και "πρόδρομος δείκτης", αφού μετράει και τις προσδοκίες για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ. Σημειώνεται οτι εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προβλέψεις για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, τίθενται σε αμφιβολία και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ δυσκολεύεται και η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές για τις περικοπές στις συντάξεις.

Σημειώνεται ότι στην Ε.Ε. υπήρξε μεν πτώση αλλά μικρή στον ανάλογο δείκτη (από τις 112,2 στις 111,3 μονάδες), γεγονός που σημαίνει ότι οι αμφιβολίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιο έντονες.