Με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie να είναι καταιγιστικές, ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, που χειρίζεται τον σχετικό φάκελο, επισπεύδει την έρευνα που διενεργεί, συμπληρώνοντας το «παζλ» και αξιολογώντας όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, αλλά και όσα αναμένεται να λάβει το προσεχές διάστημα. Αμεσος στόχος του εισαγγελικού λειτουργού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το συντομότερο δυνατόν και αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία της σκανδαλώδους, όπως όλα δείχνουν, υπόθεσης, να προχωρήσει στην κλήτευση των προσώπων που θα δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τα σημεία και τέρατα που έλαβαν χώρα στην εταιρεία πώλησης κοσμημάτων.

Στον κύκλο αυτόν δεν αποκλείεται να βρεθούν, εφόσον η εισαγγελική έρευνα «σκοντάψει» σε ευθύνες τους, και μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και άλλων αρμόδιων φορέων για παραμέληση του εποπτικού ρόλου τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ερευνάται εάν υπάρχουν ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για καθυστέρηση στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας, αλλά και γιατί δεν ελέγχθηκαν οι ισολογισμοί προηγούμενων ετών της επιχείρησης μετά τα σοκαριστικά ευρήματα της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal για τα «μαγειρέματα» που έγιναν σε αυτόν του 2017.

Ερωτήματα

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγάτσης έχει ζητήσει και έχει λάβει το προκαταρκτικό πόρισμα της Alvarez & Marsal και τους ισολογισμούς προ του 2017. Και αυτό διότι η κατάσταση που κατέγραψε η Alvarez & Marsal για τις εταιρείες του ομίλου FFG στην Ασία για το έτος 2017 σοκάρει και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και για τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς των προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, από τον οικονομικό έλεγχο του 2017 προέκυψε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι τα τραπεζικά διαθέσιμα της εταιρείας αγγίζουν μόλις τα 7,4 εκατ. ευρώ αντί για 296 εκατ. ευρώ, ενώ ανύπαρκτο είναι το 90% των εμφανιζόμενων εσόδων στην Ασία.

Μόνο και μόνο αυτή η αποκάλυψη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί και στα προηγούμενα έτη. Παράλληλα, εκ των πραγμάτων τίθεται επί τάπητος το ερώτημα γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προχώρησε την έρευνά της και στις οικονομικές χρήσεις των προηγούμενων ετών. Αυτό το γεγονός έρχεται να προστεθεί στο ότι οι διοικητικές αποφάσεις της E.K. με τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 4.020.000 ευρώ στα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας έφτασαν στα χέρια του κ. Δραγάτση με καθυστέρηση σχεδόν ενός μηνός, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Επιπλέον, ο φάκελος που του στάλθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν περιείχε καμία ποινική αξιολόγηση των πράξεων των 11 στελεχών της εταιρείας στους οποίους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα. Μάλιστα, την ανάγκη για έλεγχο και των προηγούμενων οικονομικών χρήσεων ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τα συμπεράσματα του ελέγχου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), τα οποία επίσης θα συμπεριληφθούν στην εισαγγελική έρευνα. Σύμφωνα με αυτά, εντοπίστηκε ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων, στις οποίες η θυγατρική της εταιρείας στην Ασία διοχέτευε κεφάλαια με τη μορφή προκαταβολών ή δανείων όχι μόνο στα μεγέθη του 2017, αλλά και σε εκείνα του 2016.

Ενα άλλο κρίσιμο και κομβικό σημείο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργεί ο κ. Δραγάτσης και διερευνάται σε βάθος είναι η πιθανή εξαπάτηση επενδυτών και ομολογιούχων. Πρόκειται για ανθρώπους που επένδυσαν τα χρήματά τους στη Folli Follie, πιστεύοντας πως πρόκειται για μια υγιή εταιρεία, όχι βάσει ψευδών οικονομικών στοιχείων, που όπως όλα δείχνουν τους δόθηκαν, κάτι που μένει να εξακριβωθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στους ισολογισμούς της εταιρείας βασίστηκε η χρηματιστηριακή αξία της, η οποία το 2014 έφτασε το 1,767 δισ. ευρώ.

Οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εταιρείας QCM βρήκαν τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στο 1 και πλέον δισ. ευρώ. Από τότε και μέχρι την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, η αξία της είχε φτάσει στα 321 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μέσα σε μερικές εβδομάδες -μέσα από την εμπέδωση των αποκαλύψεων- χάθηκαν πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ και βέβαια η απώλεια βαρύνει τους επενδυτές, θεσμικούς, τράπεζες και ιδιώτες.

Γιος εναντίον πατέρα

Ενώ το θρίλερ με τη Folli Follie βρίσκεται σε εξέλιξη, ήρθε πριν από μία εβδομάδα η συνέντευξη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στην «Καθημερινή της Κυριακής», στην οποία δήλωσε πλήρη άγνοια για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας στην Ασία, επιρρίπτοντας το σύνολο των ευθυνών στον πατέρα του και βασικό μέτοχο, Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

Πρόκειται, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, για μια σαφή ένδειξη ότι ήδη τα στελέχη της εταιρείας έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες μπροστά στις οποίες ενδέχεται σύντομα να βρεθούν. Αλλωστε, στη συνέντευξή του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν δίστασε να πει πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του πατέρα του.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Εκτός από την οικονομική και δικαστική διάστασή της, η υπόθεση Folli Follie αποκτά και πολιτικές προεκτάσεις. Οπως έγινε γνωστό προ ημερών, οι αρμοδιότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος μεταφέρθηκαν από τον Γ. Δραγασάκη, στον Α. Φλαμπουράρη. Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου εξετάζεται, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, για το εάν συνδέεται με το ζήτημα που ανέδειξε πρόσφατα με παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς των ελεγκτικών Αρχών στην υπόθεση. Οπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, η κυβέρνηση, αντί να λάβει μέτρα, επιβράβευσε τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας διορίζοντάς τον στο Υπερταμείο. Πρόκειται για τον κ. Φρ. Γρατσώνη οικονομικό διευθυντή της Folli Follie το 2013, ο οποίος συνέταξε και τον ισολογισμό για τη χρήση 2017.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., διά της διορισμένης από αυτήν Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι τεράστιες. Ενώ ήταν προφανές ότι η εταιρεία δεν ήταν συνεργάσιμη ως προς την παροχή στοιχείων για τις πραγματικές οικονομικές της καταστάσεις, η E.K. καθυστέρησε έναν ολόκληρο μήνα να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικροεπενδυτές να χάσουν τα χρήματά τους και η μετοχή να κατρακυλήσει, συμπαρασύροντας ταυτόχρονα το χρηματιστήριο – αλλά και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στα απαραίτητα μέτρα, επιβράβευσε τον CFO της Folli Follie διορίζοντάς τον μέλος στο Δ.Σ. του Υπερταμείου τον περασμένο Μάρτιο, αφού πρώτα είχε υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου του έτους 2017», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος σε ανακοίνωσή του στις 26 Σεπτεμβρίου 2018.

Επίσης, προσέθεσε ότι «είναι οι χειρισμοί της E.K. που οδήγησαν την εταιρεία στο χείλος του γκρεμού, ενώ παράλληλα καθυστέρησαν χαρακτηριστικά και τη διαβίβαση του φακέλου των οικονομικών καταστάσεων στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, παρ’ όλο που διαφαίνονταν -ήδη από τότε- στοιχεία απάτης, που, όπως όλα δείχνουν, θα επιβεβαιωθούν από το αναμενόμενο πόρισμα της Alvarez & Marsal». Ωστόσο, στον αντίποδα, σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι πιθανόν ο κ. Δραγασάκης να επιθυμούσε ο ίδιος την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να μη σκάσει στα χέρια του η «βόμβα» των «κόκκινων» δανείων.

Πάντως, για το ζήτημα των ευθυνών των ελεγκτικών μηχανισμών ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε υποβάλει ερώτηση μαζί με τους επίσης βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. Γ. Κουτσούκο και Β. Κεγκέρογλου στις 4 Ιουνίου 2018 προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, και Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Η απάντηση που έλαβαν από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν πως στην προκειμένη περίπτωση η Γενική Διεύθυνση Αγοράς δεν έχει αρμοδιότητα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 6 Οκτωβρίου 2018