«Καμπανάκι» από την αντιπρόεδρο της Moody's για την ελληνική οικονομία
«Πίσω στις επενδύσεις σε μια κλειστή ακόμα οικονομία» αναφέρει η Κατρίν Μιλμπρόνερ
Επιφυλακτική ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας εμφανίστηκε η αντίπροεδρος της Moody's Investors Service, Κατρίν Μιλμπρόνερ, η οποία τόνισε πως η Ελλάδα -αν και έχει βελτιώσει τη θέση της σε όρους ανταγωνιστικότητας- παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και υπάρχει έλλειψη διαφοροποίησης. Σημείωσε δε ότι το παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό.
Μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Θέλουμε να δούμε κατά πόσο η ανάπτυξη είναι βιώσιμη ή όχι, θέλουμε να δούμε μια ανάκαμψη σε ευρεία βάση, άρα είμαστε κάπως επιφυλακτικοί ως προς την ανάπτυξη της Ελλάδας».
Συγκριτικά ωστόσο με τις άλλες χώρες, το στέλεχος του οίκου αξιολόγησης σημείωσε πως η Ελλάδα δείχνει να υπολείπεται στην ανάπτυξη των επενδύσεων κάνοντας λόγο για πολλά εμπόδια.
Τηρούμε επιφυλακτική στάση ως προς την προοπτική της Ελλάδας, ακόμη δεν έχουμε δει ανάκαμψη στις επενδύσεις, ανέφερε.
Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να βρει τον δρόμο της στις αγορές έως το 2020, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται κατά πολύ από το σε ποιον βαθμό η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί και από το αν συνεχίζει να ακολουθεί μια συνετή και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική που να εγγυάται τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να περιμένει να βγει στις αγορές κεφαλαίων, δεδομένου του μεγάλου αποθεματικού ρευστότητας/μαξιλαριού ρευστότητας που διαθέτει. Εντούτοις, οι κεφαλαιακές ανάγκες της κυβέρνησης είναι μεν διαχειρίσιμες αλλά όχι ασήμαντες. Η πρόσβαση στις αγορές δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί και κατά την άποψή μας η μακρά αναμονή δημιουργεί κινδύνους -ειδικά επειδή πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των επιτοκίων».
Σχετικά με τις συντάξεις η Μιλμπρόνερ είπε στην ίδια συνέντεθυξη ότι οι συζητήσεις με τους πιστωτές της Ευρωζώνης σχετικά με την ανάγκη αυτών των πρόσθετων μειώσεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
«Σημειώσαμε όμως το γεγονός ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν την άποψη ότι αυτά τα προνομοθετικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον μερικώς» κατέληξε.