«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις βγάζει η Κομισιόν
Στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν πιστοποιεί «μέτρια» πρόοδο στην υλοποίηση τους
«Κίτρινη» κάρτα βγάζει η Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν πιστοποιεί «μέτρια» πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και οριστική μετάθεση για το 2019 της εκταμίευσης των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους» τονίζει πιστοποιώντας πως «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».
Στην έκθεση δίνεται πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων καθώς χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν χρειάζεται, ούτε για να πιαστεί, ούτε για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Εκτιμάται ότι το πάγωμα των συντάξεων έως το 2022 προβλέπεται να οδηγήσει σε ίδιο επίπεδο δαπανών για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που θα είχε η πλήρης εφαρμογή της περικοπής. Αν εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του 2015-16 οι δαπάνες αναμένεται να περιοριστούν από το 17% του ΑΕΠ το 2016 στο μέσο όρο της ευρωζώνης (13%) έως το 2027.
Επιπρόσθετα δε σημειώνεται ότι η μείωση που θα έφτανε στο 14% κατά μέσο όρο για 1,4 εκατομμύρια δικαιούχους θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των ανθρώπων που θα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι είναι «κρίσιμο» οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να κρατήσουν τις κινήσεις τους σε ότι αφορά τους μισθούς ευθυγραμμισμένες με αυτές στην παραγωγικότητα ώστε να προστατεύσουν τα κέρδη σε ότι αφορά τη ανταγωνιστικότητα της απασχόλησης τα οποία επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια των προγραμμάτων.
«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για Ελλάδα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η έκθεση του ΟΟΣΑ, οποίος, στις Οικονομικές Προβλέψεις που ανακοίνωσε την Τετάρτη, δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστή, λόγω της αβεβαιότητας στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και των κινδύνων στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Ο τραπεζικός δανεισμός στους πιο δυναμικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, έχει σταθεροποιηθεί, αλλά συνολικά συνεχίζει να μειώνεται. Οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά, καθώς έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Η έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια (ELA) στις τράπεζες έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων ή διαγραφών. Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια εκκαθαρίζονται ταχύτερα από τα στεγαστικά δάνεια, καθώς τα τελευταία έχουν μεγαλύτερη νομική προστασία. Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών παραμένουν άστατες λόγω ανησυχιών για την ικανότητά τους να αντλήσουν νέα κεφάλαια, αν χρειασθεί», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.