Πώς η πλειονότητα των δανειοληπτών χάνει το νέο «νόμο Κατσέλη»
Ύψος δανείου και εισόδημα, τα δύο κριτήρια - Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει το αρχικό «εκλογικό» σχέδιο.
Με κόφτες το ύψος του δανείου στα 100.000 ευρώ και το εισόδημα στα 20.000 ευρώ, χωρίς οριζόντιο κούρεμα και άνοιγμα των ρυθμίσεων και για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, κυβέρνηση και τράπεζες ψάχνουν τη χρυσή τομή για τον επόμενο «Νόμο Κατσέλη».
Όπως γράφουν Τα Νέα, η κυβέρνηση εγκατέλειψε το αρχικό σχέδιο που ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κάλπης, μετά και τις αντιδράσεις από τους Θεσμούς, και αναγκάστηκε να αποδεχθεί ως βασικά κριτήρια για τη δυνατότητα υπαγωγής στο νέο καθεστώς προστασίας, όχι το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας (όπως ήθελε και σχεδίαζε), αλλά το ύψος του δανείου και το εισόδημα του αιτούντος προστασία.
Τα δύο αυτά κριτήρια (ύψος δανείου και εισόδημα) θα ισχύουν συνδυαστικά για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ρύθμισης. Ωστόσο, τα όρια αυτά -αν τελικά ισχύσουν- αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των αιτούντων.
Η αξιολόγηση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνεται υπόψη σε επόμενο στάδιο της διαδικασίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης έχει περάσει το πρώτο στάδιο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κυμαίνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αρχικά ζητούσαν οι τράπεζες, αλλά χαμηλότερα από τα σημερινά των 280.000 ευρώ. Πάντως, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το πόσο.
Επίσης, για την επιλεξιμότητα των περιπτώσεων δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο νόμο θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια που αφορούν, εκτός από την ακίνητη, και την κινητή περιουσία των δανειοληπτών, ενώ απαραίτητη θα είναι για κάθε αίτηση και η άρση του περιουσιακού απορρήτου του αιτούντος ένταξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Όμως, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει ούτε τη θέση της για αυτόματο κούρεμα των κόκκινων δανείων. Για το θέμα αυτό, η απόφαση θα λαμβάνεται από τις τράπεζες, ανάλογα με την περίπτωση του δανειολήπτη.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση πέτυχε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, την ένταξη στο νέο πλαίσιο και επιχειρηματικών δανείων τα οποία είναι συνδεδεμένα με στεγαστικά δάνεια και προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Αρχικά οι τράπεζες είχαν αρνητική άποψη, ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης το επιχείρημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε μικροεπιχειρηματίες που αναζητούν τρόπο να ρυθμίσουν τα χρέη τους.